Proiectul realizat de reprezentanții Colegiului „Gheorghe Balș” din Adjud privind construirea unui campus școlar, proiect care include și reabilitarea căminului și construirea unei săli de sport, este pus pe lista de rezervă de mai bine de un an la Regiunea de Dezvoltare Sud-Est Brăila. Acesta ar trebui să fie finanțat cu fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. A îndeplinit condițiile de eligibilitate, trecând de prima fază de aprobare, dar de ceva timp nu mai avansează pentru a putea fi pus în aplicare.
Căminul colegiului are nevoie urgentă de lucrări de reabilitare, deoarece condițiile în care locuiesc elevii nu sunt printre cele mai bune. Clădirea este singura din oraș care adăpostește atât elevi de la colegiul care o deține, cât și de la celălalt liceu din Adjud, respectiv „Emil Botta”. Căminul este casa multor elevi pe parcursul anului școlar, locul în care își fac temele, învață, se recrează, își asigură igiena corporală și se odihnesc, de aceea ar trebui să beneficieze de condiții adecvate pentru locuire.
Clădirea căminului nu a mai fost reabilitată de 30 de ani, stolăria și obiectele sa-nitare din băi sunt vechi, parchetul deteriorat, nefiind dotat cu sală de lectură. De asemenea, copiii nu beneficiază de apă caldă.
Prețul cazării este relativ mic, 30 lei pe lună, dar unii ar da și mai mult, numai să aibă condiții decente. „Suntem nemulțumiți de condițiile din cămin, întrucât nu avem apă caldă. Geamurile din unele camere nu se deschid pentru că se strică stolăria, băile sunt la comun, paturile din camere sunt vechi, dar nu avem ce face, deoarece este mai greu să facem naveta”, au relatat două eleve ale liceului.
Fără sală de sport
Proiectul include și realizarea unei săli de sport, Colegiul „Gheorghe Balș” fiind singura instituție de învățământ din Adjud care nu are o clădire unde elevii să-și desfășoare orele de sport, deși are 980 de elevi. Pe timpul iernii, ei sunt nevoiți să susțină orele de sport în sălile de clasă jucând șah sau rummy. Conducerea Colegiului a realizat, de altfel, mai multe memorii către Inspectoratul Åcolar Județean( ISJ) cu privire la absența sălii de sport, dar fără niciun rezultat.
De asemenea, cantina, câștigată de altfel în urma unui proces, a fost renovată prin mobilizarea conducerii instituției. „Am renovat cantina prin forțe proprii, cu sponsorizări din oraș și cu ajutorul primăriei, care ne-a racordat la rețeaua de gaze. Avem toate condițiile impuse de normele europene pentru realizarea preparatelor. Prețul este de 13 lei pe zi pentru toate felurile, inclusiv desert”, a precizat Maria Bârlă, directorul Colegiului „Gheorghe Balș”.
Elevii sunt bucuroși că s-a deschis cantina pentru că pot servi o mâncare caldă, pe care nu o puteau prepara în cămin din lipsa condițiilor. „Îmi place mâncarea preparată la cantină, mai ales că se servește și desert”, a spus Andreea, elevă a colegiului.