Fiscul, cramă de vinuri

0
748


Fiscul vrâncean a ajuns unul dintre cei mai mari comercianți de vinuri din județ după ce criza economică a lăsat fără bani mai mulți producători de licori bahice. Sute de mii de litri de vin sunt vânduți de Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea pentru a acoperi datoriile firmelor la bugetul general consolidat. Un litru de vin ajunge la 2,1 lei, la care se adaugă TVA-ul de 24%.

Fiscul vrâncean scoate la vânzare câteva sute de mii de litri de vin la licitațiile publice pe care le va organiza pe 8 și 20 octombrie la sediile Administrațiilor financiare din Panciu și Odobești. Cantitățile imense de vin transformă DGFP în unul dintre cei mai mari comercianți de licori din județ. În plus, prețurile la care poate fi achiziționat vinul sunt cu atât mai atractive cu cât sunt reduse cu 50%. Potrivit legii, deoarece este a treia încercare de vânzare a vinurilor, prețul de începere a li-citației se reduce cu 50%.
Cea mai mare cantitate de vin scoasă la li-citație aparține Veritas Panciu. Nu mai puțin de 220 mii litri de vin din cramele păncene sunt vânduți de finanțiștii vrânceni. Prețul este de 2,1 lei/litru pentru cei 140 mii litri de vin roșu de masă din recolta 2009, din soiurile Băbească Neagră, Fetească Neagră, Merlot. Vinul alb din recolta 2009 este mai ieftin, respectiv 1,925 lei/litru. Finanțele vând 80 mii litri de vin din soiurile Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling.
O altă cantitate mare de vin este scoasă la vânzare la Administrația Financiară din Odobești. Pe 20 octombrie, la Odobești, se vor vinde 20.000 litri vin de masă de la societatea Luvas. Prețul de pornire al licitației este de 1,53 lei/litru.
Cei interesați trebuie să se prezinte până în ziua precedentă termenului de vânzare, la ora 13. Taxa de participare la licitație este de 10% din prețul de pornire a licitației. La prețul stabilit de DGFP se adaugă TVA-ul de 24%.

Fiscul vinde case, terenuri, autoturisme

Pe lista bunurilor scoase la licitație de DGFP sunt clădiri, case, terenuri, autovehicule, mașini de cusut, utilaje folosite în construcții. La o licitație, care va avea loc pe 8 octombrie, la sediul Administrației Financiare din Adjud, se va vinde un Ford Fiesta din 2007 cu un preț de 25.807 lei.
Una dintre cele mai atractive licitații este cea privind bunurile ENET-ului. Pentru această licitație care va avea loc pe 8 octombrie se aplică o reducere cu 50% a prețului de evaluare. La licitație sunt scoase la vânzare bunuri precum calculatoare, rotopercutor, tăietor beton asfalt, motosapă, detector metal cablu electric, aparat de măsurat grosimi cu ultrasunete, mașini de numărat bancnote.
Amatorii de chilipiruri pot cumpăra o imprimantă Epson FX 890, pentru care prețul de pornire este de 166,5 lei, în timp ce prețul în magazin pentru același obiect ajunge la 3.364 lei.

Licitațiile nu sunt profitabile pentru DGFP

În ciuda prețurilor mici, vânzările prin licitație publică a bunurilor datornicilor nu aduc foarte mulți bani la bugetul general consolidat. În plus, din cauza crizei economice, fiscul nu mai are mare succes la vânzarea bunurilor imobile, respectiv case, clădiri, terenuri, care, de obicei, au o valoare foarte mare.
„Cele mai mari încasări sunt în urma aplicării măsurilor de comunicare a somaților, blocarea conturilor bancare. Circa 3% din încasări sunt în urma vânzării la licitații publice a bunurilor datornicilor. Cele mai căutate sunt bunurile mobile, în special după ce valoarea se reduce la 75-50% din prețul inițial. Bunurile imobile nu au aceeași căutare, dacă s-au vândut 1-2 imobile în urma licitațiilor”, a afirmat directorul executiv al DGFP, Eugen Ciorici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here