Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au constatat că anul trecut au fost decontate consulații și servicii medicale pentru 27 de milioane de pacienți, ținând cont că în țară sunt puțin peste 20 de milioane de persoane.
Ei au pus această statistică pe seama faptului că unii medici și-au umflat ilegal buzunarele, fie utilizând CNP-uri false, fie trecând aceiași pacienți pe listele mai multor medici de familie. Cu toate acestea, medicii de familie din județul Vrancea nu sunt trecuți pe lista neagră a suspecților, emisă de CNAS. „Baza de date privind persoanele asigurate din județul Vrancea este gestionată de programul SIUI, program care validează intrările și ieșirile asiguraților din listele medicilor pe baza raportărilor lunare. Programul este actualizat în pemanență, cu informațiile privind persoanele decedate, persoanele nou născute, beneficiarii legilor speciale, etc., date care sunt furnizate Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea în baza unor protocoale semnate între instituțiile publice. Prin urmare, odată cu implementarea SIUI, astfel de aspectele frauduloase nu s-au semnalat în județ”, a declarat Iustina Micu, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea.
Concret, motivul umflării listelor cu pacienți fictivi au fost banii, deoarece până în anul 2009, medicii de familie erau plătiți în funcție de numărul de pacienți înscriși, statul cotizând pentru fiecare cu câte 4,5 lei. De la începutul anului 2010, pentru evita astfel de ilegalități, s-a impus ca fiecare medic de familie să aibă cel mult 2.200 de pacienți, iar în cazul celor care depășesc lista, nu li se vor acorda niciun ban în plus.