Odată cu intrarea în vigoare, încă din data de 17 mai, a restricțiilor impuse medicilor privind acordarea de concedii medicale, numărul documentelor eliberate în acest sens s-a redus față de anul trecut. Noile reglementări privind acordarea de concedii medicale au fost introduse cu scopul de a scădea numărul persoanelor care fraudează sistemul. În aceste condiții, medicii de familie și cei din sistemul ambulatoriu de specialitate au eliberat tot mai puține documente de acest tip.
Din luna iunie, numărul concediilor medicale acordate de către medicii de familie a scăzut față de aceași perioadă a anului trecut, arată un raport al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, instituție care îi controlează pe medicii care eliberează astfel de documente. Potrivit raportului întocmit de reprezentanții acestei instituții, după modificările legislative din luna mai, numărul concediilor medicale acordate a scăzut constant în fiecare lună, respectiv de la 2.109 de certificate în iunie, 1.768 în iulie, la 1.750 în luna august, înregistrându-se astfel, o scădere cu 17% a numărului de certificate medicale eliberate în luna august comparativ cu luna iunie.
De asemenea, potrivit datelor transmise de CAS, s-a înregistrat o scădere a numărului de certificate medicale eliberate în ultimele luni, comparativ cu perioadă similară a anului trecut. De exemplu, în luna august 2009 au fost eliberate 2.703 certificate de concediu medical, în timp ce în luna august 2010 s-a observat o scădere cu circa 36 % a numărului.
Per total, în perioada ianuarie-august a.c. s-au eliberat un număr de 18.369 certificate de concediu medical, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut s-au eliberat 20.896 certificate. Valoarea totală decontată a concediilor medicale de la începutul anului 2009 până la data de 31 mai 2009, de către CAS Vrancea, s-a ridicat la 1,8 milioane lei, comparativ cu aceeași perioadă a acestui an, care este de 2,6 milioane lei. „Valoarea decontată a concediilor medicale în perioada ianuarie-august 2010 este mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut deoarece există o perioadă legală de decontare și multe concedii medicale acordate în luna decembrie a anului trecut au fost decontate abia în luna ianuarie 2010. Un alt motiv ar fi și concediile medicale acordate persoanelor suferinde de boli cronice, care presupun o decontare mai mare a serviciilor medicale cu 40 – 50% din valoarea totală”, a declarat Iustina Micu, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea.
Medici sancționați de CAS
CAS Vrancea a derulat acțiuni de control pe perioada lunii iunie a acestui an, la furnizorii de servicii medicale cu care se află în relație contractuală, domeniul vizat fiind cel al concediilor medicale.
Echipele de control constituite la nivelul CAS Vrancea au realizat un număr de 80 de verificări în județ. Din totalul acestora, 13 s-au efectuat la domiciliul persoanelor fizice. În urma acestor controale, s-a constatat faptul că pacienții verificați au respectat programul pe care l-au consemnat în declarația depusă la medic. Un număr de 67 controale au fost efectuate la medicii de familie și medicii specialiști care au încheiat convenții de prescriere a concediilor medicale. Au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 12.500 lei și sancțiuni contravenționale constând în avertismente la un număr de 11 medici. Sancțiunile au fost aplicate ca urmare a constatărilor privind abateri de la prevederile legale: inexistența sau neconformitatea unor documente prevăzute de legislația în vigoare privind modul de prescriere și eliberare a certificatelor de concedii medicale.