A XVIII-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2010” are ca principal scop promovarea vinurilor românești, a celor vrâncene în special, dar și a frumuseților turistice din județ. Evenimentul se va derula pe perioada a trei zile în Piața Gării din Focșani și va fi promovat pe plan național și internațional. Circa 50 de ambasadori, importatori de vinuri, reprezentanți ai hotelurilor și restaurantelor din București, Brașov, Constanța, producători de utilaje agricole din Franța, Italia au confirmat deja participarea la „Bachus 2010”.
Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului Bachus 2010 va prezenta frumusețea tradițiilor populare din Vrancea îmbinate armonios cu exigențele societății contemporane. Consiliul Județean vrea ca, începând cu manifestarea de anul acesta, Festivalul să fie un liant între producătorii vitivinicoli vrânceni, societățile de distribuție a vinurilor, românești sau străine, și consumatori. Obiectivul acestei manifestări va fi promovarea vi-nurile vrâncene în special, a vinurilor românești în general.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că rolul acestui festival este de a promova la nivel național și internațional atât vinurile vrâncene cât și zonele turistice ale județului.
„Ediția a XVIII-a a Festivalului Internațional al Viei și Vinului Bachus 2010 va fi altceva față de edițiile anterioare. Această sărbătoare nu va fi doar una prin care celebrăm terminatul culesului strugurilor în județul cu cea mai mare regiune viticolă din România. Vreau să facem cunoscut județul și producătorii vrânceni de vinuri, latura turistică a județului Vrancea, un județ plin de tradiții și zone extraordinar de frumoase. Vreau să promovăm vinurile vrâncene, românești și nu numai, deoarece în acest an vom avea expozanți de vinuri din Franța și Italia”, a precizat Marian Oprișan.
Importatori de vinuri de pe trei continente invitați la „Bachus 2010”
La ediția din acest an a Festivalului Internațional al Viei și Vinului Bachus 2010 sunt invitați să participe și au confirmat deja participarea societăți care comercia-lizează vinuri, marile restaurante din București, Iași, Constanța și Brașov, retaileri și reprezentanți ai unor prestigioase hoteluri din România.
De asemenea, au confirmat reprezentanți ai unor importatori de vinuri atât din Uniunea Europeană-Franța, Italia, Belgia, Luxemburg, Grecia, țări din spațiul ex-sovietic, respectiv Belarus, Ucraina, Georgia și Rusia, dar și reprezentanți din Turcia și China.
„Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional al Viei și Vinului Bachus 2010 se axează pe două componente; cea a societăților care ar putea să cumpere vinurile vrâncene, respectiv restaurantele, hotelurile, retailerii. De aceea am transmis invitații restaurantelor, hotelurilor și retailerilor din București, Brașov, Constanța, Iași pentru a le face cunoscut acest eveniment. A doua componentă o reprezintă exportatorii și importatorii de vinuri, adică eventualii cumpărători din afara României. De aceea am contactat ambasadele din Uniunea Europeană, spațiul ex-sovietic, Turcia și China. Avem confirmări din mai multe țări, iar interesul este unul foarte mare”, a afirmat șeful administrației județene.
Trebuie știut că, în acest moment, China este una dintre cele mai mari piețe de desfacere din lume, iar oficialii acestui stat dar și oameni de afaceri chinezi sunt interesați de vinurile vrâncene. O dovadă în acest sens o constituie faptul că la eveniment va participa ambasadorul Chinei la București, Excelența Sa Liu Zengwen.
„Iubesc pământul Vrancei și țin mult la locuitorii acestui județ”
Scopul acestui festival este de a le facilita viticultorilor vânzarea vinurilor, precizând că „problemele lor sunt și problemele mele”. „Iubesc pământul Vrancei și țin mult la locuitorii acestui județ. Mă afectează lucrurile rele care li se întâmplă și problemele lor sunt și problemele mele. Mă doare că Vrancea, oamenii de aici și vinurile produse de ei, care sunt excelente, nu sunt promovate la adevărata lor valoare. Prin această manifestare vrem să schimbăm această situație și să promovăm vinurile vrâncene, pe care le consider cele mai bune din țară, pe plan național și internațional”, a încheiat Marian Oprișan.
Organizatorii speră ca „mustul înăsprit de la finele lunii octombrie, aroma vinului fiert, gustul delicios al cașului afumat sau al hribilor murați, măiestria meșterilor populari și tradițiile de sute de ani, conservate atât de bine în Munții Vrancei”, îi vor bucura pe vizitatorii români și străini așteptați să participe la Festivalul Internațional al Viei și Vinului-Bachus 2010.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la o cramă
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a precizat că deschiderea oficială a Festivalului Internațional al Viei și Vinului Bachus 2010 va fi cu totul diferită față de anii trecuți și va avea loc la o cramă din Vrancea, adică „acolo unde strugurii se transformă în vin”.
„Deschiderea oficială a celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului Bachus 2010 este gândită ca un moment aparte care va avea loc la o cramă din Vrancea. Adică exact acolo unde strugurii se transformă în vin. Deschiderea oficială va avea loc în prezența invitaților, a presei și a viticultorilor”, a afirmat Marian Oprișan.
Concurs pentru micii producători de vinuri
Organizatorii au modificat structura spațiului în care se va derula Festivalul Bachus încât fiecare componentă să fie promovată în mod distinct. Producătorii de vinuri vor avea standuri de promovare într-o zonă specială. De la marii producători până la micii podgoreni, toți vor avea câte un stand unde vor putea expune și vinde vinurile, cu respectarea unor condiții impuse de organizatori.
„Avem și un concurs pentru micii producători care va avea și un regulament strict. Avem muzică bună, vinuri bune, meșteșugari, artiști populari din toate zonele de renume ale țării”, a susținut președintele Consiliului Județean. Marian Oprișan a adăugat că la ediția din acest an a festivalului vor putea fi retrăite de către vrânceni momente unice pe care multă lume le-a uitat.
„Mă mândresc atât cu tradițiile cât și cu obiceiurile vrâncene. Nu vă dezvălui acum totul dar vor fi niște momente extraordinar de frumoase pe care cea mai mare parte a vrâncenilor nu le-a văzut niciodată. Sunt pregătite mai multe astfel de momente și sunt lucruri cu care noi, vrâncenii, ne mândrim și pe care multă lume le-a uitat”, a precizat Marian Oprișan.
Produse alimentare naturale
Un alt sector va fi dedicat obiceiurilor și tradițiilor populare unde vor expune obiecte artizanale, țesături, ceramică, olărit, sculpturi, etc, din toate zonele țării dar în special din Vrancea. Alături de aceștia vor fi create standuri pentru producătorii de produse alimentare na-turale. Este vorba de miere și produse apicole, brânzeturi, dulcețuri. Într-o altă zonă va fi amenajată expoziția de utilaje agricole, în special utilaje folosite în viticultură și vinificație.
Ateliere de creație populară
O noutate față de edițiile precedente este amenajarea unui spațiu unde vizitatorii Festivalului vor putea vedea cum lucrează meșterii populari din satele vrâncene. La acest atelier de creație vor participa un olar, o țesătoare, un dogar și un meșter în arta metalului. Alături de aceștia se va afla un taraf de la Ansamblul „Å¢ara Vrancei”.
Fără taxe de participare
Pentru a veni în sprijinul producătorilor de vinuri și a celorlalți expozanți, organizatorii nu vor percepe nicio taxă pentru spațiul ocupat de standuri. De asemenea, nu vor fi invitați oameni politici, indiferent de partid și nu vor fi utilizate clădirile administrației județene și locale. Deoarece este Festivalul Vinului, organizatorii doresc să impună comercianților vânzarea doar de apă (plată sau minerală), vin și derivate din vin.