Meditaţiile, aproape obligatorii

0
620


Profesorii vor să recupereze reducerea de 25% a salariilor pe spatele părinților, tot mai sărăciți de criză. Chiar dacă trăim vremuri extrem de grele, dascălii continuă să le ofere elevilor meditații pe bani grei, ba mai mult decât atât, au mai crescut un pic prețurile. Afirmațiile le aparțin chiar elevilor, care se plâng de faptul că pregătirea la orele de curs este tot mai sumară, tocmai pentru a-i determina să recurgă la pregătirea suplimentară în particular.

Dacă către finele anului școlar precedent, profesorii acceptau să îi pregătească pe elevi în schimbul unei sumei variind între 40 și 50 lei pe două ore, acum cea mai ieftină meditație pleacă de la 50 de lei, dar poate ajunge până la 60 de lei sau chiar mai mult. Copiii susțin că profesorii ajustează tarifele la meditații, în funcție de buzunarele părinților. Nu fac reduceri în cazul copiilor ceva mai nevoiași, însă mai cresc prețurile acolo unde își dau seama că au de unde scoate bani frumoși. „La ore pregătirea este uneori sumară. Dacă vrei să obții note bune trebuie să te pregătești suplimentar, mai ales că avem nevoie de note mari la exa-menul de Bacalaureat pentru a putea intra mai ușor la facultate. Profesorii nu insistă foarte mult pe materie pentru ca toți elevii să înțeleagă. Suntem nevoiți uneori să facem meditații. Pe de o parte îi înțelegem, că și ei sunt prost plătiți și se descurcă greu cu banii, însă noi ce vină avem? Părinții nu prea sunt de acord cu meditațiile, pentru că e vorba de bani mulți, însă sper să îmi plătească câteva ședințe în semestrul al doilea”, a spus Alin, elev la Colegiul Național „Unirea”. Åži pentru a fi siguri că vor avea activitate și după orele de curs, profesorii își schimbă brusc atitudinea în cazul celor ce refuză să facă meditații. Mai exact, elevii ce nu fac meditații sunt taxați la note ori de câte ori sunt prinși pe picior greșit, ba mai mult, se simt marginalizați în clasă. „Când mai mulți colegi fac meditație iar tu nu faci, intervin diferențele. Altfel se poartă profesorul cu un elev care face meditație și altfel se poartă cu tine. Eu nu am făcut me-ditație niciodată și nu cred că voi face deoarece nu am bani de aruncat. Chiar dacă te-ai pregătit pentru ziua respectivă, profesorul încearcă să te surprindă cu ceva, pentru a-ți mai scădea din notă”, a spus Sorin, elev la Liceul „Emil Botta” din Adjud. Într-un top al disciplinelor unde tarifele sunt de-a dreptul exagerate, profesorii de limba engleză, de pildă, se situează în fruntea clasamentului. Tot pe primele poziții se clasează și profesorii de limba română și mai nou și cei de informatică. Tarifele sunt mai mari în cazul elevilor de clasa a VIII-a, care susțin testele naționale, dar și în cazul celor ce sunt în clasa a XII-a, care susțin examenul de Bacalaureat. Nici elevii care vor să se pregătească în particular pentru admiterea la facultate nu scapă de tarifele de-a dreptul nesimțite pe care le practică tot mai mulți dintre profesorii care prin statutul lor, s-au angajat să se preocupe necondițio-nat de educația elevilor.
Prețurile sunt exagerate!
Speriați de prețurile tot mai mari la meditații, mulți dintre părinți au renunțat să își mai pregătească copiii în particular. Ei spun că în condițiile actuale, în care prețurile la alimente și întreținere au crescut alarmant, nu își mai pot permite luxul meditațiilor. Un calcul simplu arată că pentru patru ședințe de meditație pe lună, un părinte trebuie să scoată din buzunar minim 200 de lei. Exact suma pe care au pierdut-o odată cu reducerile salariale! Părinții spun că meditațiile constituie pentru ei un efort pe care nu și-l mai permit în vremurile acestea. Sunt conștienți însă că la orele de curs, materia este parcursă cu multă superficialitate. „Sincer, nu îmi mai permit să îi achit copilului meditațiile. Prețurile sunt exagerate, în condițiile în care vremurile sunt așa cum sunt. Profesorii ar trebui să fie mai înțelegători cu noi. Nu au părinții și copiii nicio vină că au fost reduse salariile în sistemul bugetar. Åži nouă ne-au fost reduse salariile și cu toate astea supraviețuim, fără să luăm pielea nimănui. Åžtiu că ceea ce fac la ore e mai nimic, însă în condițiile actuale nu avem ce face. Copiii se vor pregăti suplimentar acasă”, a spus Mariana Matei, mama unui băiat în clasa a IX-a.
Profesorii țin de tarife

Nu de aceeași părere sunt însă profesorii, care susțin că nu pot reduce prețurile la meditații atâta vreme cât materialele didactice după care lucrează sunt scumpe. Profesorii spun, totuși, că meditația este o opțiune a elevului și nu este obligatorie, prin urmare părinții nu ar trebui să se arate nemulțumiți de prețurile pe care le practică. Recunosc, însă, că moda meditațiilor a mai trecut și că numărul elevilor care se pregătesc suplimentar a scăzut, încă din anul școlar precedent. „Nu pot scădea din prețul ședinței de meditație atâta vreme cât materialele didactice sunt foarte scumpe. În plus, este munca noastră și trebuie să ne impunem un standard. Nu pot să muncesc pe nimic. Atâta vreme cât ne facem treaba bine, trebuie să fim recompensați pe măsură”, este părerea unui profesor din Adjud.

***
Åži în învățământul primar meditațiile sunt la modă. Copiii care au încă pro-bleme la scriere sau citire apelează la meditațiile suplimentare. Pentru cei mici și prețurile sunt ceva mai mici, susțin învățătoarele, care spun că numărul copiilor care recurg la meditații încă din clasa I este destul de redus. O ședință de o oră nu costă mai mult de 20 de lei și oricât de sărac ar fi un părinte, se sacrifică dacă este neapărat necesar. „În ciclul primar prețurile la meditații sunt mici, chiar dacă munca este mai multă. Nu îi poți ține mai mult de o oră la meditație pentru că obosesc repede copiii. Nu ne putem plânge că nu avem copii pe care îi me-dităm, însă sunt mult mai puțini față de profesorii de liceu”, a spus o învățătoare din Focșani.
Meditațiile între lege și fărădelege
Dacă astăzi un profesor ar dori să-și declare veniturile din meditații, el n-ar putea face asta, întrucât declarația trebuie dată în baza unei autorizații eliberată de primărie. Primăriile, la rândul lor, nu pot elibera aceste autorizații, deoarece Legea 300/2004, care reglementează auto-rizarea persoanelor fizice care desfășoară activități economice individuale, nu cuprinde, între cele 9.000 de activități, și pe cea de meditator. Meditatorul nu există în legi, în schimb există în viața de zi cu zi. Neexistând, activitatea de meditator nu este nici legală, nici ilegală. Însă, dascălii meditatori se pot transforma în evazioniști, ce pot face până la 8 ani închisoare, fiindcă legea i-a uitat. În acest moment, problema nu este de a vedea cât de corectă sau nu este industria meditațiilor, ci aceea de a crea cadrul legal pentru exercitarea unui drept de liberă practică de către dascăli, ca apoi aceștia să poată fi și sancționați când încalcă legea. Anul trecut totuși, în registrele Direcției Generale a Finanțelor Publice, doi profesori au decis să declare sumele pe care le-au obținut din meditații. Restul au pregătit elevii fără să contribuie cu un leu la bugetul statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here