Gomboţi cu prune

0
345


Ingrediente:
Pentru aluat:
1 kg cartofi roșii
250-300 g făină albă
2 ouă
1 lingură ulei
un praf de sare.
Pentru umplutura:
1 kg de prune
2 linguri zahăr
2 lingurițe scorțișoară măcinată.
Pt aspectul final:
100 g unt
300 g pesmet
6-7 linguri zahăr
3 plicuri vanilie.
 
Mod de preparare:
Se curată, se spăla cartofii, se tăie în 4 și se pun la fiert în apa cu sare. În timp ce fierb cartofii, pregătiți prunele. Se spăla și se scot sâmburii din prune, însă aveți grijă să nu desfaceți prunele de tot. Umpleți fiecare prună cu câte o linguriță mică de zahăr amestecat cu praf de scorțișoară, le așezați cu grijă pe o farfurie, le lăsați deoparte. După ce se fierb cartofii se lasă puțin să se răcească, se zdrobesc așa că pt. pireu, se adaugă ouăle, făină, praful de sare, se amestecă bine până se obține un aluat potrivit. La început adăugați doar 250 g făină, apoi dacă mai este necesar puneți și restul puțin câte puțin. Aluatul se împarte în 2 bucăți, formați 2 suluri, din care tăiați bucăți de grosimea unui deget, apoi formați discuri, sau cerculețe, pe care așezați câte o prună umplută cu zahăr și scorțișoară, împachetați prună în aluat formând gombotul, îl strîngeți ușor așa că pe un bulgăre de zăpada, să se lipească aluatul de prună, dar cu grijă să nu iasă prună, apoi așezați gombotii formați intrun vas. Permanent mâinile să fie pudrate cu făină. Când ați format deja 8 gomboti, îi puneți la fiert în apa clocotită cu sare. Lăsați să fiarbă la foc potrivit, până se ridica la suprafața. Gombotii fierți, se scot din apa, se tăvălesc printrun amestec de pesmet, unt, zahăr și vanilie. Acest amestec se pregătește așa: intro tigaie, puneți untul la topit (puteți folosi că grăsime și ulei, iar în loc de pesmet, puteți înlocui cu gris), adăugați pesmetul, zahărul și vaniliile. Se pot consuma calzi, sau reci. Au ieșit 33 de gomboti.
Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here