Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

Vrânceni, vin scumpirile!


Producătorii de alimente se pregătesc de scumpiri în această toamnă și motivează prin producțiile mici din agricultură, lipsa subvențiilor de la stat sau creșterea TVA. Asociațiile producătorilor din domeniu estimează că pâinea se va scumpi cu 30%, uleiul cu 15%, prețul legumelor și fructelor va crește cu 20%, iar lactatele cu până la 8%. Se pregătesc scumpiri la carne de până la 10%. După majorarea TVA din iulie, focșănenii au mai avut parte de o surpriză neplăcută după ce CUP a majorat tarifele la apa rece și canalizare începând cu factura lunii august.

Producătorii de panificație pregătesc o majorare a prețurilor care poate atinge și 30%. Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație din România (ANAMOB), a declarat presei centrale că scumpirile sunt cauzate de prețurile cerealelor care au crescut cu peste 50% la nivel internațional. Pentru a nu fi acuzați de înțelegeri, unii producători au început deja scumpirea cu câțiva bani a anumitor produse din gama oferită clienților. „Până acum au fost scumpiri doar la pâinea ardelenească. La celelalte produse încă nu au fost anunțate majorări”, a afirmat un comerciant de pâine.
La nivelul județului Vrancea s-a obținut o recoltă la grâu mai mică față de prognoza inițială. Situația lucrărilor agricole realizată de Direcția Agricolă arată că pe cele 29.881 hectare a fost obținută o cantitate totală de 75.181 tone. Producția totală este mai mică cu aproape 15 mii tone față de prognoză, respectiv 83%. Producția medie de grâu obținută de fermierii vrânceni este mai mică cu 500 de kilograme/hectar față de programul inițial.
Prețurile vor crește și la carnea de porc. Crescătorii de animale și procesatorii spun că majorările se vor vedea în perioada următoare, în funcție de evoluția economică. Un prim calcul al crescătorilor de animale arată că scumpirea va fi cu circa 10%, bazată pe majorarea prețului la furaje din această vară. „Ne vom decide cu cât vom scumpi, în funcție de prețul cerealelor și de cum va evolua salariul minin”, a afirmat Gheorghe Caruz, președintele Patronatului Cărnii de Porc.

Cresc facturile la apă și canalizare

Facturile de la CUP sunt mai mari începând cu luna august, majorarea fiind inclusă în contractul de delegare cu ADI și Consiliile locale. În plus, factura a cuprins și majorarea TVA la 24%, care a dus la o dife-rență foarte mare față de facturile lunilor trecute. Potrivit acestui contract de delegare, prețul metrului cub de apă rece a crescut de la 2,40 lei la 2,52 de lei iar la canal de la 0,82 la 1,98 de lei. Prețul va crește treptat până în 2013 ajungând la un preț final de 2,85 lei/metrul cub de apă rece și 2.14 lei pentru canal.
„Prețul s-a majorat conform contractului și a fost stabilit de experții financiari. Până în 2013 va crește prețul la apă în fiecare an. Pentru ca cetățenii să înțeleagă situația în luna octombrie s-a organizat «Ziua porților deschise» pentru ca lumea să vadă că majorarea prețului canal sau apă nu s-a făcut la întâmplare. Lumea trebuie să știe că această stație a fost făcută cu bani de la Uniunea Europeană dar necesită anumite costuri de întreținere”, a afirmat Flaviu Åžerbu, de la Biroul Relații Publice din cadrul CUP. El a precizat că, „cu vechile tarife nu puteam face față. Dacă continuam să ieșim în pierdere am fi închis porțile”.
Epurarea avansată a apelor uzate menajere și industriale presupune costuri mari de funcționare, costuri cu energia electrică, substanțele chimice folosite în procesul de epurare și nu în ultimul rând costuri ale proceselor tehnologice complexe.

Datori pentru apă

Scumpirea serviciilor de apă și canal a fost încă o lovitură pentru bugetul focșănenilor, în condițiile în care salariile bugetarilor au fost reduse cu 25%, au fost efectuate disponibilizări și a crescut TVA-ul la 24%. Chiar reprezentanții CUP sunt conștienți că datoriile populației față de furnizorul de apă vor crește.
De la începutul anului pe rolul Judecătoriei Focșani au fost înregistrate circa 350 de dosare prin care CUP-ul încearcă să-și recupereze datoriile de la debitori. Unele dintre ele au fost soluționate prin conciliere și în 120 de cazuri au fost date sentințe.
Focșănenii care ajung zilele acestea pe la ghișeele CUP își plâng unul altuia nemulțumirea. „Am o pensie de 300 și ceva de lei. Dacă numai pentru o factură am dat 120 de lei ce mai fac în rest? Mai am atâtea de plătit și trebuie să mai iau medicamente de cel puțin 100 lei”, povestea o pensionară în timp ce-și achita factura la CUP.

Cea mai modernă stație de epurare din regiune

CUP Focșani are o stație de epurare care folosește tehnologii unicat în România. Valoarea stației se ridică la aproximativ 12,5 milioane de euro, bani care provin în proporție de 75% prin programul ISPA iar cofinanțarea în proporție de 26%, respectiv 4.127.890,0 Euro, a fost asigurată dintr-un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiții către CUP Focșani. Stația de epurare produce curent electric, biogaz și pământ cu îngrășăminte naturale pentru flori.
Ca noutăți în domeniul stațiilor de epurare din România sunt tehnologiile folosite la deshidratarea nămolului rezultat din procesul de epurare a apelor uzate, deshidratare mecanică (cu filtre bandă) combinată cu uscarea cu energie solară ( în sere speciale). Biogazul este purificat prin folosirea instalațiilor de desulfurizare și îndepărtare a xiloxanilor. Apa epurată se tratează cu raze ultraviolete solare pe un plan deversor și lagună șicană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?