Ingrediente:
2 kg gogoșari
1 kg ardei gras
Ë kg ceapă
1,1/2 kg roșii
Ë l ulei
1 kg morcovi
250 g orez,
sare neiodată, piper boabe, foi de dafin, 1 legătură pătrunjel verde.
Sfat: dacă doriți să preparați puțin mai mult, puteți folosi 3 kg de roșii și 400 g orez.
Mod de preparare:
Se curăță morcovii, se spală se pun la fiert în apă cam 20-25 minute. Între timp fierbeți orezul cam 10-15 minute, îl clătiți cu apă rece, îl strecurați, îl dați deoparte. Se spală și se curăță gogoșarii și ardeii de semințe, se dau prin mașină sau se taie bucățele mici(eu i-am tăiat bucățele). Ceapa se curăță, se spală, se răzuiește pe răzătoarea cu găuri mari. Punem uleiul la încins, adăugăm ceapa, lăsăm la călit la foc mic 30 minute. Adăugăm gogoșarii și ardeii, roșiile zdrobite cu blenderul, piperul, dafinul, sare, se continuă fierberea cam 2 h și 30 minute, până se înmoaie bine legumele, dar nu uităm să amestecăm mereu să nu se lipească de oală. Adăugăm morcovii fierți deja și răzuiți, apoi orezul fiert și clătit cu apă rece, pătrunjelul verde tocat. Fierbem cam 15 minute, stingem focul și punem tocana în borcane cu capace filetate pe care le-am spălat între timp și le-am sterilizat în cuptor. Pt siguranța conservei, eu pun borcanele în tava de la aragaz, pun apă caldă în tavă, apoi când fierbe apa din tavă las borcanele la cuptor la foc mic timp de 30-45 minute, după care stingem cuptorul și lăsăm borcanele acolo să se răcească. A doua zi se depozitează în cămară.
Poftă bună!