Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Dascăl în greva foamei


Secretara și unul dintre profesorii de sculptură ai Liceului de Artă „Gh. Tattarescu” din Focșani au făcut  greva foamei ieri, fiind nemulțumiți de faptul că nu le sunt respectate drepturile salariale. Secretara Sorina Sofia Dragomir susține că deși a absolvit cursurile universitare, nu a fost remunerată în plus la salariu, așa cum prevede legea, ba mai mult s-a trezit peste noapte cu salariul și așa mic, redus cu 40 de lei. Secretara Liceului de Artă susține că decizia de reducere a salariului este ilegală, atâta vreme cât a primit o decizie ce a fost semnată de conducerea unității de învățământ, prin care era înștiințată că are dreptul la majorare salarială deoarece are studii superioare. Nu poate beneficia de măririle salariale aferente însă, dimpotrivă i s-a redus leafa. Femeia speră că gestul ei de   a-și cere drepturile protestând va avea ecou, iar autoritățile vor reuși să îi soluționeze problema în cel mai scurt timp. Secretara se plânge de faptul că în aceste condiții nu își va mai putea întreține copiii la școală, ba mai mult decât atât, îi va fi tot mai greu să ducă o viață decentă. „Potrivit Constituției României, cu toții ar trebui să beneficiem de aceleași drepturi. Acest lucru nu se vede însă și la mine. Eu nu am nimic, ba dimpotrivă mi s-au mai luat și 40 de lei din salariu, deși am studii superioare și întrunesc condițiile prevăzute de lege pentru a beneficia de o majorare salarială. Mi s-a emis și o decizie oficială în acest sens, care însă nu a fost respectată. Sper ca protestul meu de astăzi (ieri – n.r.) să aibă ecou și să îmi primesc drepturile ce mi se cuvin”, a declarat Sorina Sofia Dragomir, secretara șefă a Liceului de Artă „Gh. Tattarescu” din Focșani.

Face naveta de 20 de ani

Nemulțumit este și un profesor de sculptură. Gabriel Teicuțu susține că deși norma sa la catedră este de 18 ore, lucrează 28 de ore. Dar cu toate acestea, pentru cele zece ore de muncă prestate suplimentar nu beneficiază de sporuri salariale și nici de vechime. Bărbatul susține că lucrează de 20 de ani în slujba Liceului de Artă și din dragoste pentru copii și pentru meserie face naveta tocmai din localitatea buzoiană Râmnicu – Sărat. Naveta este însă tot mai costisitoare, în vreme ce veniturile sale se dimi-nuează pe zi ce trece tot mai mult. „Sunt nemulțumit și protestez pentru că nu mi se acordă cumul la salariu pentru orele lucrate suplimentar. Norma mea didactică este de 18 ore, însă eu lucrez 28. Orele mi se plătesc fără contribuție la vechime și sporuri. Nu mi se pare normal. Dacă acele ore lucrate suplimentar de mine le-ar efectua altcineva, ar fi plătit în mod corespunzător. Åži așa mi s-a redus cu 25% salariul, mi se pare enorm de mult. Sunt navetist, vin la Focșani tocmai de la Râmnicu – Sărat. Eu vin aici de drag de douăzeci de ani, iar acum am ajuns să nu mă mai ajung cu salariul”, s-a plâns Gabriel Teicuțu, profesor de sculptură la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” din Focșani.

Åži fără drepturi, și cu salariile tăiate

Alta este însă poziția conducerii acestei unități de învățământ, care consideră  absurd protestul celor doi. Directoarea Viorica Moldovianu susține că atât secretara, cât și profesorul au tulburat activitatea unității prin protestul pe care l-au organizat în timpul orelor de serviciu. Cei doi vor fi sancționați și cel mai probabil, revendicările lor nu vor fi soluționate. În cazul secretarei Sorina Sofia Dragomir, în opinia directoarei, situația este cât se poate de limpede. Acea hârtie oficială care parafa mărirea salariului era scrisă și semnată doar de secretară și prin urmare nu putea fi luată în considerare. În plus, grila de salarizare nu este întocmită de echipa de contabili a liceului, ci de Inspectoratul Åžcolar, în conformitate cu normele impuse de Ministerul Educației. „Hârtia despre care vorbește doamna secretară este scrisă doar de dânsa. Ulterior, ea a fost anulată, însă acest aspect este omis acum de secretară. Legile de salarizare sunt aprobate de Inspectoratul Åžcolar, nu de condu-cerea liceului. Problema salariilor în sistemul bugetar se va acutiza și mai mult în perioada imediat următoare. Acesta este doar începutul. Cei doi protestează în timpul serviciului și cel mai probabil li se va reține din salariu pentru acest lucru”, a declarat Viorica Moldovianu, directorul Liceului de Artă „Gh. Tattarescu”.

O mare nedreptate

În ajutorul celor doi protestatari au sărit liderii de sindicat, care susțin cu tărie că drepturile legale le sunt încălcate în mod vădit. Secretara Sorina Sofia Dragomir și colegul ei, profesorul Gabriel Teicuțu, sunt membri ai Federației Educației Naționale (FEN), filiala Vrancea. Președintele FEN Vrancea, Paulina Roșcan, susține că gestul celor doi nu este decât o formă disperată de a-și cere drepturile, călcate tot mai mult în picioare de autorități. Liderii vrânceni de sindicat solicită autorităților să ia atitudine în acest caz și să soluționeze cât mai urgent problemele cu care se confruntă dascălii. „Profesorul Teicuțu Gabriel și Dragomir Sorina au ales soluția extremă de protest, intrând în greva foamei. Dorim să tragem un semnal de alarmă autorităților publice și societății civile în legătură cu situația gravă în care se află sistemul românesc de educație. Å¢inem să avertizăm că degradarea continuă a statutului cadrului didactic prin campaniile de denigrare, dar și prin remunerarea sub pragul sărăciei nu vor avea alt rezultat decât soluțiile extreme de protest. Gestul colegilor noștri arată încă o dată situația gravă în care ne aflăm ! Solicităm membrilor de sindicat și autorităților să ia atitudine pentru a evita distrugerea sistemului românesc de educație!”, a declarat  Paulina Roșcan, președinte FEN Vrancea.

Problemă reală, nu închipuire

Oficialii Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea recunosc că în cazul unuia dintre protestatarii de la Liceul de Artă ar exista o problemă reală și nu doar o închipuire. Potrivit șefului ISJ Vrancea, Stan Rogoz, directorul unității de învățământ, respectiv profesoara Viorica Moldovianu, avea obligația de a trimite Inspectoratului cererea de cumul a profesorului de sculptură. Cât o privește pe secretară, deși aceasta este foarte revoltată, șefii din învățământul vrâncean susțin că nemulțumirea ei este nefondată. „Unitatea școlară trebuia să înainteze Inspectoratului Åžcolar o adresă, prin care să solicite nominal plata cu ora și cumulul, după caz. Consiliul de Administrație al Inspectoratului Åžcolar aproba sau nu această cerere. De la marea majoritate a unităților școlare am primit aceste solicitări, dar mai puțin de la Liceul de Artă. Dacă vorbim despre profesorul Teicuțu, acesta nu a așteptat ca unitatea școlară să facă toate demersurile și a recurs la forma aceasta de protest, care este pripită. Profesorul trebuia să facă o sesizare la Inspectoratul Åžcolar cu ceea ce s-a întâmplat, nu să recurgă la această formă de protest. După discuțiile pe care le-am avut cu ei au înțeles în cele din urmă și au renunțat la protest”, a încheiat Stan Rogoz, șeful ISJ. După toată agitația iscată, după-amiază profesorul și secretara au fost convinși de reprezentanții ISJ să renunțe la proteste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?