Focșănenii mai au patru zile la dispoziție pentru a-și plăti taxele și impozitele dacă vor să beneficieze de o bonificație de 10%. 30 septembrie a.c. este termenul limită până la care se poate achita impozitul pe clădiri, terenuri și mijloace de transport pentru anul 2010 fără majorări de întârziere la plata pentru a doua rată. După 1 octombrie, focșănenii care nu și-au plătit niciun impozit către bugetul local vor plăti o majorare de 2% pe lună sau fracțiune de lună.
„Au fost calculate majorările de impozit pentru proprietarii care dețin mai multe clădiri și pentru mijloacele de transport, autoturisme cu capacitate cilindrică de peste 2000 cmÅ. Diferențele de impozit pot fi achitate până la data de 30 septembrie cu o bonificație de 10% sau până la 31 decembrie fără bonificație și fără calcularea de majorări de întârziere la plată. Reamintim totodată că persoanele care dețin în proprietate mai multe clădiri au obligația depunerii unei declarații speciale, conform art. 252 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, la serviciile de specialitate ale administrației publice locale unde își au domiciliul cât și la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri”, se arată pe site-ul Primăriei Focșani. În urma modificării Codului Fiscal, persoanele fizice care au în proprietate încă o clădire în afara celei în care domiciliază, vor plăti mai mult cu 65%, în timp ce pentru a doua clădire în afara celei în care locuiește, proprietarul va achita un impozit mai mare cu 150%. Situația este mai dificilă pentru cei care dețin o a treia clădire în afară de cea de domiciliu, pentru că aceștia vor lăsa la ghișeul primăriei cu 300% mai mult. Nu intră sub incidența acestei majorări persoanele fizice care dețin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
Impozite mari pentru mașinile puternice
Impozite mai mari plătesc și cei care dețin mașini cu capacitate cilindrică mare. Un focșănean care deține o motoretă, o motoclicletă sau un autoturism cu capacitate cilindrică de până la 1.600 cm cubi, va plăti 64 de lei anual, având în vedere faptul că se vor plăti 8 lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi. Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.601 și 2.000 de centimetri cubi se vor plăti 18 lei/200 centimetri cubi, pentru capacitatea cilindrică cuprinsă între 2.001 și 2.600 centimetri cubi au de plată 72 de lei/200 centimetri cubi.
Impozitul mașinilor cu capacitate cilindrică de 2.601 și 3.000 centimetri cubi se va calcula la 144 de lei/200 de centimetri cubi. Aici se înregistrează și cel mai mare salt, de la circa 800 lei până la peste 2100 lei. Proprietarii de autobuze, autocare sau microbuze vor plăti 24 de lei/200 de centimetri cubi.