Polițiștii vrânceni care au participat la protestul de vineri, de la București, nu se lasă intimidați de declarațiile ministrului și spun că vor continua cu reducerea activității câte o săptămână pe lună. Oamenii legii spun că protestul de vineri a fost unul legal și că nu au existat polițiști care să aibă pistoale la ei, ci doar tocurile de la acestea, pentru că uniforma presupune și existența tocului pentru pistol.
Inspectorul principal Angelin Ciobanu, li-derul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – Filiala Vrancea susține că polițiștii care au participat la protestul de vineri nu au avut pistoale la ei, așa cum susține ministrul Vasile Blaga. El a adăugat că deja se fac presiuni asupra polițiștilor pentru a nu mai participa la astfel de proteste și că reprezentanții Ministerului vor să le dimi-nueze elanul. „Au fost cerute liste cu cei care au participat la protestul de vineri, deși acest lucru nu este normal. Protestul polițiștilor a fost unul legal și au participat doar cei care se aflau în timpul liber. Uniforma de polițist presupune și acel toc pentru pistol și dacă au fost unii care aveau tocul la ei, asta nu înseamnă că aveau și pistoale. Indiferent de situație, printre acei polițiști nu se regăsesc și polițiști de la IPJ Vrancea. Nu s-a încercat decât să se atragă atenția asupra a ceea ce au făcut polițiștii. Ei vor să-i determine pe cetățeni să creadă că protestele noastre au fost ilegale. Acest lucru nu este adevărat. Tot ce am făcut, am făcut legal și am respectat legea, pentru că o cunoaștem. Se fac presiuni asupra noastră, dar nu avem emoții. Vom continua cu reducerea activității câte o săptămână pe lună. Nu cred în mărirea de salarii vehiculată și văd această afirmație ca pe o modalitate de a ne determina să nu mai protestăm până atunci și să le lăsăm un moment de respiro. Afirmațiile cu pistoalele au fost doar niște speculații”, a declarat inspectorul principal Angelin Ciobanu. Unul dintre polițiștii care au participat la protestul de vineri ne-a precizat că nu-l interesează că s-au cerut liste cu participanții. Chiar dacă se va regăsi și el pe acea listă, el spune că îi este indiferent dacă mai rămâne sau nu într-o țară care nu-i oferă nimic. „Am participat vineri la protest și nu este exclus ca în zilele următoare să mă ia șeful la bani mărunți. Înainte mă temeam, acum nu-mi mai pasă. De multe ori mă gândesc că poate ar fi un impuls să plec afară”, a declarat un agent de poliție din cadrul IPJ Vrancea.
Ministrul susține că polițiștii au avut arme
Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat că cinci polițiști care au participat la mitingul de vineri au avut arme, astfel că se vor face demersuri la Parchet pentru tragerea la răspundere a acestora. Ministrul a mai spus că nu are nimic împotriva protestelor polițiștilor, dar că aceștia ar fi trebuit să-și strige nemulțumirile doar în Piața Victoriei, în cadrul mitingului autorizat.
***
În cursul acestei săptămâni, Ministrul de Interne va finaliza proiectul de lege care oferă cadrul legal pentru a face disponibilizări în poliție. Deși a spus că nu este deranjat de protestul polițiștilor, Blaga a precizat că nu vor fi disponibilizați oamenii care își văd de treabă, cel mai probabil cei care nu au participat la protest, ci vor pleca dintre cei care „taie frunze la câini”, în birouri. Vă rea-mintim că vineri, aproximativ 8.000 de persoane, majoritatea polițiști, au protestat în fața Palatului Cotroceni și a sediului Guvernului. Printre aceștia s-au numărat și aproximativ 100 de polițiști vrânceni. Prima oprire a protestatarilor a fost în fața sediului Guvernului, unde au stat timp de două ore. Ei i-au cerut președintelui Traian Băsescu să vină să discute cu ei, dar pentru că acesta nu și-a făcut apariția, protestatarii au plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Manifestanții au aruncat cu sticle, caschete și lumânări în curtea Palatului Cotroceni. Polițiștii care și-au aruncat caschetele ar putea fi pedepsiți. Articolul 236 din Codul Penal referitor la ofensa adusă unor însemne prevede că „orice manifestare prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani, manifestarea prin care se exprimă dispreț pentru emblemele sau semnele de care se folo-sesc autoritățile se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă”.