Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

„Să nu-i uităm pe cei care uită“


Ieri, cu ocazia Zilei Mondiale Alzheimer, Fundația „Părinții Noștri” a fost prezentă printr-un stand în Promenada Mall din Focșani. Membrii fundației s-au pus la dispoziția celor interesați atât de boala uitării cât și de urmările ei. Alzheimer s-a dovedit a fi necunoscută de focșănenii care au trecut cu indiferență pe lângă standul fundației.

Alzheimer este o boală a uitării, o maladie care de la an la an cuprinde tot mai multe persoane de la o vârstă din ce în ce mai tânără. Fiecare dintre noi putem deveni o victimă a uitării. Lidia Maridor, directorul Fundației „Părinții noștri”, cu sediul în satul Cosmești din județul Galați a simțit pe propria piele efectele acestei boli, cum se instalează și degradează mintea umană dar și câtă nefericire aduce în jurul său. De 11 ani, mama Lidiei se chinuie purtând pe umeri greutatea uitării. În urmă cu trei ani, tatăl său a murit îngrijind femeia care i-a fost alături, care i-a dăruit copii și l-a însoțit pe drumul vieții. Alzheimer nu distruge numai pe cel care o poartă ci poate afecta toată viața celor care au în familie un astfel de caz. Lidia Maridor a fost prezentă, ieri, la Promenada Mall tocmai pentru a veni în sprijinul celor care trec prin momente grele din cauza acestei boli. Vrâncenii care au intrat și au ieșit din hipermarket, nu s-au arătat foarte interesați de boală și de urmările ei. Voluntarii fundației au împărțit pliante care prezintă simptomele acestei boli dar și soluții pentru ca viața să-și continue cursul normal chiar dacă un membru al familiei are o asemenea problemă. Fundația „Părinții Noștri” este tânără, luând ființă la 1 septembrie anul acesta. Tocmai pentru că a trecut   printr-o situație de acest gen, femeia a decis să ia atitudine, să ofere un strop din experiența celor 11 ani de durere celor care au nevoie. Nu este singurul scop, Lidia intenționând să facă o clinică pentru bolnavii de Alzheimer, în care să fie primiți și îngrijiți încă de la primele semne. „Vrem să câștigăm niște drepturi pentru acești bolnavi. În România este puțin cunoscută această maladie și uneori chiar confundată cu alte boli. Nu venim numai în sprijinul bolna-vilor ci și al familiilor lor. Eu locuiesc și în Franța. În regiunea Moldovei nu există nicio clinică sau un centru în care să fie îngrijiți acești bolnavi”, spune Lidia Maridor. Fundația se pune la dispoziția celor interesați de un sfat sau de o mână de ajutor. Împreună vor căuta soluții, vor organiza întâlniri, discuții pentru ca familiile care sunt apăsate de acest chin să învețe unele de la altele. Membrii Fundației pot face și servicii la domiciliu, evident contra cost, pentru familiile care au nevoie de un moment de respiro. Este vorba despre un preț bun, patru lei pentru o oră dacă perioada de supraveghere este mai mare de 24 de ore și cinci lei în cazul în care supravegherea este mai scurtă. Fiind la început, munca este făcută mai mult de vo-luntari dar cu ajutor și sprijin poate se va ajunge la înfăptuirea clinicii pe care directorul Maridor o vrea pentru bolnavii de „uitare”.

În umbra uitării…

Boala Alzheimer atacă progresiv creierul. Primele simptome sunt acelea de uitare a unor evenimente recente. Bolnavul poate prezenta și dificultăți în a desfășura activități casnice, dificultate de exprimare dar și dezorientare în timp și spațiu. Cu timpul ajunge să nu-și mai recunoască copiii, nepoții sau vecinii. Se ascunde în spatele întunericului oferit de boală. Este nevoie de multă delicatețe pentru ca persoana să nu se simtă margi-nalizată. De multe ori refuză îngrijirea, de care va avea nevoie pentru că boala „uitării ” nu iartă. Viața familiei este schimbată total în momentul în care bătrânul va avea nevoie de îngrijire permanentă. „Ceea ce se poate face este în primul rând o vizită la medic pentru ca bolnavul să fie diagnosticat. Primele semne sunt acelea de uitare a unor evenimente recente. Chiar dacă nu există tratamente pentru această maladie, în timp se poate face și medicație pentru păstrarea capacității persoanei. Bolnavul trebuie permanent asistat și ajutat. Prin acțiuni repetitive îi putem aminti unele activități care îi făceau plăcere. Nu va accepta niciodată că este bolnav. De multe ori refuză îngrijirea și trebuie acționat în sprijinul său fără a-l contaria”, ne-a spus Vili Gherghinoiu, responsabil cu familia în cadrul Fundației „Părinții Noștri”. Boala Alzheimer are mai multe stadii. Poate lovi și de la vârste tinere cum ar fi 40 de ani. Simptomele pot fi confundate cu ale altor boli. Este o maladie care avansează repede. În timp ce corpul rămâne în formă, mintea omului este cuprinsă de ceață. Fiecare bolnav se manifestă în modul său. Sunt foarte multe cazurile în care bolnavii trebuie strict supravegheați pentru că pot părăsi locuința fără să știe să se mai întoarcă. Din cauza neatenției se pot întâmpla și tragedii pentru că pot uita să închidă butonul de la aragaz sau chiar să dea foc la casă. Multe familii sunt chinuite de insomniile celor care suferă de Alzheimer. Fundația „Părinții Noștri”, nu s-a gândit numai la suferința bolnavilor ci și la cei care participă involuntar la chinul uitării, la familia celui care rămâne cu trupul printre cei vii, în timp ce uitarea i-a învăluit simțirile și cugetul. „Dacă mama mea ar muri mâine, eu nu aș mai avea lacrimi să mai plâng. S-au scurs toate în acești unsprezece ani. O văd ca pe un fel de păpușă care a rămas lângă mine dar căreia nu-i mai pot spune nimic. De aceea venim în special în sprijinul acestor familii, pentru ei vrem să înființăm acest centru pentru bolnavii de Alzheimer”, a concluzionat Lidia Maridor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?