Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei Epifanie Norocel și episcopul Tulcei Visarion Rășinăreanul, alături de un sobor de preoți și de mai multe maici, au săvârșit, ieri, slujba de sfințire a pietrei de temelie a noii biserici de la Mănăstirea Brazi. La eveniment au luat parte, primarul orașului Panciu, Ion Petre, viceprimarul Iulian Nica, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, dar și numeroși credincioși din Panciu, Focșani sau alte zone ale județului. Astăzi, Mănăstirea Brazi va găzdui slujba de sărbătorire a Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi.
Lucrările la noul lăcaș de cult purtând hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” au început anul acesta, pe 14 aprilie, prin demersurile făcute de părintele Arsenie și de maica stareță Eusebia Tașcă, fondurile destinate acestui edificiu provenind de la credincioșii din împreju-rimi și din țară, nu de la Episcopie. „Ne aflăm aici pentru a sfinți locul și de a pune piatra fundamentală la noua biserică ce se înalță în cinstea sărbătorii Coborârea Duhului Sfânt și a Sfântului Ierarh Teodosie, ctitorul acestei mănăstiri, ale cărui sfinte moaște se află aici și la care vin credincioșii din împrejurimi și din toată țara ca să se roage pentru sănătate și iertare de păcate”, a spus PS Epifanie. Acesta a precizat că evenimentul de la Brazi reprezintă un moment important nu numai din viața așezământului monahal și a comunității păncene, ci și din viața spirituală a Vrancei. „Pe vremuri, aici au fost, cândva, urzici și bălării deși, pe vremuri, a existat o biserică importantă, un așezământ călugăresc valoros, unde a ostenit, ca frate, viitorul mitropolit al Moldovei, Sfântul Teodosie, care a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, a mai adăugat arhiepiscopul. Epifanie a îndemnat asistența să sprijine, în viitor, clădirea noului așezământ. Același lucru a fost subliniat și de Visarion, episcopul Tulcei. El a numit noua bi-serică „o treaptă către cer pe care se vor urca toate rugăciunile noastre”. „Această biserică va fi ca o candelă lângă celelalte bi-serici și va vorbi, peste veacuri, despre credința, dragostea și vrednicia dumneavoastră”, a spus PS Visarion.
Mănăstirea Brazi este o mănăstire ortodoxă cu obște de maici, situată la aproximativ un kilometru sud-vest de Panciu, sub Dealul Neicului. Potrivit maicii starețe Eusebia Tașcă, atestarea documentară a lăcașului de cult datează de la 1642. Sfintele moaște ale lui Teodosie au fost descoperite prima dată la 1824 lângă biserica de lemn, de către ieroschimo-nahul Dimitrie, martor fiind Sfântul Antipa din Calapodești. Au fost strămutate în paraclisul subteran, unde azi se află mormântul. A doua descoperire a sfintelor moaște a fost făcută în anul 2000 de maica stareță Iustina Angheluță.
În anul 2003, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat cano-nizarea Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, dimpreună cu cea a Sfântului Cuvios Vasile de la Mănăstirea Poiana Mărului. Proclamarea solemnă a ca-nonizării lor a avut loc pe 5 octombrie 2003, printr-o slujbă oficiată în incinta așezământului monahal de la Brazi, la care au luat parte 20 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, sub condu-cerea fericitului întru adormire patriarhul Teoctist.