Sprijin pentru datornicii la bănci

0
339


Vrâncenii nemulțumiți de comisioanele pe care băncile le percep la credite pot apela la serviciile avocaților de la Comisariatul pentru Societatea Civilă. Ieri a expirat termenul de 90 de zile până la care băncile au fost obligate să pună în practică Ordonanța de Urgență 50/2010 privind creditele acordate populației și să înștiințeze clienții cu privire la alinierea contractelor vechi la noile reglementări. Reprezentanții Comisariatului pentru Societatea Civilă spun că persoanele care au credite la bănci, nu au fost să semneze actele adiționale și vor să deschidă acțiuni în instanță pentru comisioanele de risc, au posibilitatea să facă acest lucru contra unei sume modice de 250 lei. Comisariatul pentru Societatea Civilă oferă gratuit asistență juridică persoanelor care se află în această situație și îi reprezintă în instanță contra sumei de 250 lei.
Comisionul de risc cerut de bănci poate să reprezinte chiar și 20, 30% din rata lunară pe care o are de plătit un client. Ordonanța prin care băncile sunt obligate să renunțe la acest comision a fost adoptată acum două luni, dar instituțiile nu se grăbesc să pună în aplicare legea iar comisioanele de risc se transformă în comisioane de administrare. După apariția ordonanței, mulți clienți ai băncilor nu au mai plătit comisionul de risc. Urmarea a fost cât se poate de neplăcută deoarece s-au trezit cu restanțe și amenințați cu Biroul de Credit. Unii clienți vor să dea banca în judecată, alții se adresează Protecției Consumatorului.
În ultimele două luni, la nivelul țării au fost înregistrate peste 1.200 de reclamații către bănci. În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislația românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă și calcularea dobânzii în funcție de un indice de referință transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată față de contractul inițial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here