Militarii Batalionului 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” Focșani au marcat, sâmbătă, împlinirea a 15 ani de la înființare și a 94 de ani de la doborârea primului avion inamic. Sute de militari, ofițeri, soldați gradați voluntari, militari în rezervă dar și familiile acestora au asistat la festivitățile organizate cu prilejul acestui important moment pentru batalionul focșănean.
La 1 martie 1995 a luat ființă, la Focșani, Divizionul 288 Artilerie Antiaeriană ca unitate a Brigăzii 282 Mecanizate Focșani. În 2001, unitatea trece la o nouă organizare modulară cu efective de pace, având în dotare tunuri antiaeriene calibru 30 milimetri și complexe de rachete A-94. A urmat modernizarea din august 2003, când unitatea a primit ca dotare sistemul antiaerian Oerlikon și rachete A-95.
În urma procesului de transformare – restructurare a Armatei Române din martie 2007, Batalionul 288 Artilerie Antiaeriană se subordonează Brigăzii 34 Infanterie „Vasile Lupu” și primește de-numirea onorifică de „Milcov”. În acest moment, Batalionul 288 se subordonează Brigăzii 1 Mecanizată „Vasile Lupu” iar comandantul unității este locotenent colonelul Daniel Suditu.
„Această zi festivă are, pentru personalul batalionului, o dublă semnificație. În primul rând sărbătorim 94 de ani de la prima victorie a artileriei antiaeriene române împotriva aeronavelor germane. Astfel, împletim tradiția cu respectul pentru deosebita realizare din Primul Război Mondial. Data de 19 septembrie a fost declarată ziua artileriei și rachetelor antiaeriene, zi în care militarii români evocă doborârea primei aero-nave de luptă inamică. A doua semnificație și cea mai importantă pentru noi este sărbătorirea a 15 ani de la înființarea batalionului”, a declarat locotenent colonelul Daniel Suditu, comandant al Batalionului 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” Focșani.
După momentul festiv, unitatea militară și-a deschis porțile pentru ca toți cei dornici să poată admira tehnica din dotare. Copiii au fost cei mai încântați de ceea ce au văzut și nu au ratat momentul de a urca pe tunuri și de a se juca sub atenta mo-nitorizare a cadrelor militare. Activitățile s-au încheiat cu un dineu la care au fost invitați să participe toți invitații.