Oficialii din cadrul Inspectoratului Åcolar Județean (ISJ) Vrancea au îndoieli că măsurile absurde de reducere a cheltuielilor în sistemul de învățământ, propuse de Guvernul Boc, vor fi benefice pentru elevi. Åefii din învățământul vrâncean au atras atenția că așa zisele avantaje aduse de restructurările făcute peste noapte,s-ar putea transforma în scurt timp într-o adevărată catastrofă pentru sistemul educațional. Desființarea unor școli și mutarea copiilor în școala din centrul comunei, ar putea conduce la abandon școlar.
Åefii din învățământ se tem că naveta i-ar putea obosi pe elevi înainte de vreme și mulți dintre ei vor renunța la carte, în favoarea altor activități sau chiar în favoarea muncii.
De cealaltă parte, copiii au ajuns să învețe înghesuiți în clase, iar calitatea actului educațional scade. Ar exista însă și avantaje ale reducerilor abe-rante propuse de Ministerul Educației.
Odată cu valul de restructurări făcute în sistem, a scăzut drastic numărul cadrelor didactice necalificate.
De altfel, șefii din învățământ susțin că diminuarea numărului de școli se impunea, atâta vreme cât și numărul de elevi a scăzut dramatic, în special în mediul rural. „Cel mai important argument pentru a desființa școli a fost faptul că în mediul rural, efectivele de elevi erau sub normative. În mediul rural, populația școlară a scăzut în mod dramatic. Avantajul cel mai mare al reducerilor de școli și norme didactice este acela că a scăzut numărul cadrelor didactice necalificate. Să vedem acum dacă în viitor, aceste reduceri vor fi benefice. Timpul ne-o va spune”, a declarat Radu Emil, inspector de management în cadrul ISJ Vrancea. După socotelile oficialilor din ISJ Vrancea, odată cu începerea noului an școlar au fost desființate 39 de unități școlare, din cauza diminuării cu 276 de norme didactice. Astfel, 22 de școli primare, cu efective mici, s-au desființat, iar elevii sunt transportați la școlile centru din comune. Nouă grădinițe au avut și ele aceeași soartă, în vreme ce alte două școli cu clasele I-VIII au fost transformate în școli cu clasele I-IV. Consiliul de Administrație al ISJ a decis restructurarea a 28 de școli cu clasele I-IV din județ.
Aceste măsuri drastice au fost luate de guvernanții portocalii pentru a acoperi incompetența cu care au condus destinele învățământuluai. Åefii din învățământul vrâncean au mai atras atenția, într-un raport întocmit recent, că bugetul local este insuficient pentru acoperirea cheltuielilor fiecărei unități de învățământ în parte.
Reduceri de personal s-au făcut și în alte instituții de învățământ subordonate ISJ Vrancea. Potrivit aceluiași raport, patru angajați ai Casei Corpului Didactic „Simion Mehedinți” au fost trimiși în șomaj, alte cinci norme jumătate desființându-se la Palatul Copiilor din Focșani. Reduceri masive de personal s-au făcut și la Clubul Sportiv Focșani. Aici, 8 oameni au fost trimiși acasă.