Medicamentele bune, mai scumpe

0
355


De la 1 octombrie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va deconta doar medicamentele generice, ieftine. Cine a utilizat până acum medicamente originale care au fost decontate, va trebui să plătească dacă nu vrea să le înlocuiască cu variantele mai puțin costisitoare. Noul sistem de compensare mai presupune ca unele medicamente care erau gratuite să fie trecute în regim de coplată. Medicamentele originale vor fi decontate doar dacă nu au un înlocuitor generic.

Aceste modificări presupun ca pacienții să aibă acces la cele mai ieftine medicamente, dar nu la cele originale.
Rolul acestei decizii este acela de a sprijini consumul de medicamente generice cu, teoretic, aceleași efecte ca ale originalelor. Pe parcurs, medicamentele scumpe din programele naționale vor fi înlocuite cu cele ieftine. Astfel, s-ar cheltui mai puțini bani din bugetul asigurărilor sociale.
Decizia vine în conti-nuarea celei care a fost aplicată de la 1 iulie și îngrădește posibilitatea pacienților de a-și lua medicamentele obișnuite. Președintele CNAS susține, totuși, că bolnavii cronic nu vor fi afectați de această decizie. „Sper să nu se umble și la pacienții cronic deși de la 1 iulie au fost afectați cei cu poliartrită sau glaucom. După ce că au fost condamnați la moarte printr-un diagnostic, statul îi condamnă a doua oară. Acum se va întâmpla la fel ca pe 1 iulie, medicamentele nu se vor scumpi efectiv, dar pentru că intervine coplata, prețul va fi resimțit ca o scumpire”, a declarat Fevronia Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor Vrancea.
La nivel județean, situația este încă destul de confuză. „Deocamdată nu se știe nimic sigur, probabil că o să aflăm și noi în ultimul moment, ca și până acum. Nu se știe cu cine s-au consultat cei de la CNAS, pentru că nu au discutat nici cu Colegiul Farmaciștilor, nici cu Colegiul Medicilor, nici cu Asociația pentru Protecția Pacienților” a adăugat Fevronia Stoica. Situația este aceeași și la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Deocamdată, la CJAS nu a fost trimisă nicio informare cu privire la aplicarea modificărilor. „Hotărârile se iau la nivel național, Casa Județeană doar ia act de aceste decizii și le aplică la nivel local”, a declarat Iustina Micu, purtătorul de cuvânt al CJAS Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here