În Focșani mai funcționează doar trei internate pentru elevii liceeni. La Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” și la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”. Prețul cazării este de 40 lei pe lună, iar masa variază între 8,5 lei și 10,50 bani pe zi.
În prezent, mai sunt disponibile doar 30 de locuri la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” și 100 de locuri la Colegiul „Gh. Asachi”. Prețurile pentru camerele de cămin nu s-au scumpit, însă unele unități au mai mărit puțin prețul hranei. La Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani prețul de cazare și masă pentru o lună, perceput per elev, este de 270 lei. Cererea pentru un loc la cămin a fost extrem de mare și anul acesta, iar locurile au fost ocupate foarte repede. Cum Åcolile de Arte și Meserii s-au desființat, toți copiii de la sate au fost nevoiți să se mute cu studiul la liceu, la oraș. Numai în căminul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” au fost cazați anul acesta 124 de elevi. Conducerea unității de învățământ focșănene spune însă că cererile au fost mult mai mari, însă nu au putut fi onorate. „Au venit copii, în special din mediul rural. S-au desființat SAM-urile, iar părinții au preferat să își lase copiii la cămin pentru că sunt suprave-gheați. În momentul de față nu mai avem locuri disponibile. Este posibil ca de luna viitoare să mai ieftinim prețul mesei, deoarece sunt elevi în majoritate de la țară și nu prea au bani să se întrețină”, a precizat Florin Iamandei, directorul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea”.
***
Nu toate căminele școlare sunt la fel de solicitate de elevi, deși ta-rifele practicate sunt de-a dreptul accesibile buzunarelor părinților cu venituri reduse. La căminul Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Focșani cazarea costă 40 de lei pe lună. Pentru elevii care vor să be-neficieze și de trei mese pe zi, prețul zilnic al unui meniu complet este de 10,50 bani. Au fost puse la dispoziție 160 de locuri însă nu s-au ocupat toate, motiv pentru care oferta de cazare este încă deschisă. Sunt găzduiți elevi de la mai toate unitățile de învățământ din municipiu, deoarece multe dintre căminele internat s-au desființat. Oficialii Colegiului Tehnic „Ion Mincu” nu exclud însă ca prețurile să mai crească puțin. Costurile la utilități, dar mai ales la alimente, au crescut foarte mult, iar cazarea copiilor pe bani puțini ar produce o gaură imensă în bugetul unității de învățământ. „Avem o ușoară creștere a numărului de elevi care au venit să se cazeze la noi. Prețul include și 3 mese pe zi, dar și o suprave-ghere atentă a elevilor, de către pedagogi. În general, în perioada de iarnă sunt mai multe solicitări, liceenii care stau în gazdă vin la internat din cauza costurilor mari”, a declarat Vasile Lupu, directorul Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Focșani. La Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” au fost amenajate 220 de locuri, din care au fost ocupate doar 100. Åi elevii care locuiesc în apropierea loca-lității Adjud beneficiază de cazare la Campusul Åcolar al Colegiului Tehnic „Gh. Balș”.
Gazde cu prețuri piperate
Unii părinți caută gazde pentru cazarea copiilor, dar prețurile sunt însă cu mult mai mari față de cele practicate de căminele internat. Există însă și părinți care preferă ca ai lor copii să locuiască într-un apartament. Ei pot învăța în liniște și nu stau într-o cameră cu alte persoane, mai mult sau mai puțin cunoscute. Pentru confort, părinții pot scoate din buzunar chiar și dublu față de internate. Într-o zonă nu foarte centrală a Focșaniului, prețul impus de gazdă este de 150 lei. La acești bani se adaugă însă și cheltuielile de întreținere. Cum iarna se anunță a fi extrem de geroasă, niciun părinte nu va scăpa cu mai puțin de 200 de lei la plata utilităților. Prețurile pot crește însă și mai mult, în funcție de zona ofertată, dar mai ales de condiții. Tarifele de persoană pentru o gazdă pot ajunge chiar și la 250 lei. Åi mai scump costă închirierea unei garsoniere. Aici, prețurile variază între 100 și 150 de euro, în funcție de locație și utilitățile de care dispune. În această sumă, destul de mare, nu este inclusă însă și plata uti-lităților, iar asta înseamnă pentru părinți cheltuieli suplimentare. Deși este criză, proprietarii nu sunt dispuși să lase din preț pentru că știu că persoanele care sunt interesate să închirieze vor accepta și prețuri mari. „Închiriez o garsonieră, iar până acum am avut câteva solicitări. Au fost și părinți care s-au arătat interesați să închirieze pentru copiii lor. Nu sunt dispusă să las din preț, așa că voi aștepta până voi primi oferta cea mai convenabilă pentru mine. Apartamentul este al meu și nu sunt dispusă să îl închiriez pe nimic. Se mai fac stricăciuni, oricât de mult s-ar păstra, iar noi apoi trebuie să le reparăm din banii noștri”, a precizat Maria Neraș, din Focșani. Pentru părinții care vor să îi ajute pe copiii lor să învețe carte, toate aceste cheltuieli sunt o adevărată piatră de moară. Majoritatea copiilor de la țară provine din familii cu posibilități materiale reduse și deși părinții fac sacrificii, actuala societate în care trăim nu le garantează viitorilor absolvenți un loc de muncă sigur. Ce garantează însă statul, după absolvirea liceului, este șomajul…