Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Ţăranii vor subvenţii, nu amenzi


Å¢ăranii și primarii din Vrancea critică intenția guvernanților pedeliști de a impune amenzi de zeci de euro pentru proprietarii care nu își pot lucra terenurile. Conducerea Camerei Agricole Vrancea s-a întâlnit cu fermieri și primari din județ care au acuzat goana după bani a guvernanților și lipsa de finanțare din agricultură.

Guvernanții pedeliști vor să crească birurile  cu amenzi de zeci de euro pentru țăranii care nu au cum să își lucreze terenurile agricole. Pe guvernanți nu îi interesează că țăranii nu câștigă niciun leu din agricultură, ba mai mult, că sunt ani în care trebuie să caute alte surse de venit pentru a achita lucrările agricole. Singurul scop al pedeliștilor este doar să îi scormonească pe români pentru a acoperi găurile din buget făcute de incompetenții din guvern. Așa s-a ajuns la reducerea salariilor bugetarilor, la tăierea pensiilor pentru militari, la majorarea cu 5% a Taxei pe Valoarea Adăugată care a dus la scumpirea produselor alimentare.
Ultima găselniță a pedeliștilor este impozitul pe terenurile nelucrate, care nu ține cont de realitatea din România. Nici nu e de mirare atât timp cât guvernanții s-au obișnuit să călăto-rească doar cu elicopterul și nu mai știu cum arată drumurile sau cum muncește țăranul. Pentru un hectar de teren nelucrat, ar trebui plătită o amendă de 50-60 euro, după cum anunță noul ministru pedelist al Agriculturii, Valeriu Tabără.
Aplicarea acestei sancțiuni este contestată atât de țărani cât și de primarii comunelor, cei care știu realitatea din mediul rural. Conducerea Camerei Agricole Vrancea a discutat cu fermieri și primari din județ care au acuzat lipsa de finanțare din agricultură. Directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula, a arătat că țăranii au cerut acordarea de subvenții înainte de a impune amenzi acestora.

Viticultura, în faliment

Primarii cer subvenționarea agriculturii, a țăranilor și nu sancționarea celor care nu mai au bani să lucreze pământul. „Dacă vor să nu mai fie terenuri nelucrate, guvernanții ar trebui să subvenționeze țăranii, să îi sprijine pe tinerii care vor să lucreze terenul. Abia după aceea ar trebui să îl amendeze dacă nu vor să lucreze pământul”, a afirmat primarul comunei Popești, Nicolae Ciocănel.
El a arătat că, în cazul acestei localități unde majoritatea oamenilor se ocupă cu viticultura, producția de struguri nu acoperă investițiile în lucrările agricole. „Producția medie în comună nu cred că depășește 4 mii kilograme de struguri la hectar, adică mai puțin de jumătate față de anul trecut. Sunt oameni care nu cred că vor recupera banii pe care i-au investit în acest an. recolta este mică, prețurile sunt mici iar lucrările de întreținere a viei au fost de zeci de milioane de lei vechi. În aceste condiții, dacă oamenii nu primesc niciun ajutor de la stat nu au cu ce să mai lucreze terenul și în anul următor”, a precizat primarul comunei Popești.

Condiții de mediu impuse de Uniunea Europeană

Culmea, guvernanții pedeliști vor să impună condiții mai dure chiar decât Uniunea Europeană, cea care asigură subvenții pentru fermierii români. Potrivit Bunelor Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) stabilite de Uniunea Europeană, „nu este permisă tăierea arborilor solitari și/sau a grupurilor de arbori de pe terenurile agricole”. Aceste condiții se impun tuturor țăranilor care primesc subvenția unică pe suprafață. Ca și recomandări, agricultorii nu trebuie să permită infestarea cu buruieni precum știr, stuf sau arbuști cu densitate mare care nu permit pășunatul pe terenul deținut în proprietate și pentru care primesc subvenții. Mai mult, vegetația trebuie cosită cel puțin o dată pe an, de preferat în luna iulie.

PDL vrea amenzi

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat într-un interviu acordat agenției Mediafax că proprietarii de terenuri nelucrate care nu îngrijesc și nu curăță suprafețele respective vor fi penalizați, cu 50-60 de euro pe hectar. El crede că ar trebui introdusă o taxă de penalitate pentru cei care nu îngrijesc aceste terenuri. „Tot cadrul acesta am vrea să-l revedem, am vrea să revedem și procedurile din țările europene și sigur, împreună cu Ministerul Finanțelor am vrea să găsim soluția, și este clar că se va ajunge la această taxare, care se referă nu numai la terenurile din extravilan, ci inclusiv intravilan”, a mai spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?