Legea unitară a pensiilor atacată la Curtea Constituţională

0
340


Social-democrații intenționează să atace la Curtea Constituțională Legea unitară a pensiilor. „Specialiștii noștri din Departamentul juridic al PSD analizează posibilitatea atacării legii pensiilor la CCR. Sunt câteva motive pentru care noi considerăm că legea încalcă Constituția – desființarea pensiilor ocupaționale – ale militarilor, ale polițiștilor – și obligarea cuprinderii în sistemul public de pensii și a judecătorilor (îi obligă să contribuie, conform articolului 6, punctul II, să devină contributori și beneficiari ai sistemului public de pensii). Suntem convinși că această sesizare își va găsi un răspuns favorabil prin declararea Legii sistemului public de pensii ca fiind neconstituțională”, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, deputatul PSD Ioan Cindrea.
El a explicat că social-democrații au părăsit, miercuri seară, sala plenului Camerei Deputaților după dezbaterea articolului care viza majorarea punctului de pensie la valoarea de 45% din salariul mediu brut pe economie pentru că nu au dorit să fie părtași la promulgarea legii unitare a pensiilor.
„Această lege aduce mari deservicii atât pensionarilor, cât și asiguraților. (…) Forma care a trecut (eliminarea majorării punctului de pensie la valoarea de 45% – n.r.), practic, îngheață punctul de pensie la 732,8 lei pentru al treilea an consecutiv. Creșterea punctului de pensie se va face doar din 2012, corelată cu 50% din inflație”, a spus Cindrea.

Punctul de pensie scade în fiecare an

Potrivit calculelor social-democraților, punctul de pensie a scăzut anul acesta la 39% față de salariul mediu brut și tendința în următorii ani este o apropiere de o valoare critică de 30% față de salariul mediu brut.
„Efectele vor fi scăderea dramatică a puterii de cumpărare a pensionarilor din România, iar elementul esențial – punctul de pensie care asigură puterea de cumpărare și elementul central al legii pensiilor – a fost impus de actuala putere”, a afirmat social-democratul.
Deputatul a mai spus că un alt motiv pentru care PSD nu a participat la votul acordat pe marginea legii unitare a pensiilor îl reprezintă penalizările în cazul pensionărilor anticipate, dar și majorarea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani.
„Actualmente, pensia se reduce, în acești cinci ani de pensionare anticipată față de vârsta standard, cu 30%. Prin legea adoptată ieri (miercuri – n.r.) crește cu o treime penalizarea, de la 30% la 45%, adică un pensionar primește doar 55% din pensie dacă se pensionează cu cinci ani mai repede”, a menționat Cindrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here