Protest pentru demnitate

0
1644


Aproximativ o mie de funcționari publici și primarii din majoritatea localităților din Vrancea, au protestat, ieri, la Focșani, în fața sediului Prefecturii. Ei au cerut anularea Ordonanței Guvernului 18/2010 prin care bugetul județului a fost rectificat negativ și s-au retras ilegal peste 34 de milioane lei. Protestul a fost organizat de filiala Vrancea a Asociației Comunelor din România dar s-au alăturat primarii de orașe și municipii din județ. Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale și antiprezidențiale. „Jos Guvernul Boc!”, „Jos Băsescu!” și „Hoții!”.

Protestul a început în jurul orei 10.00, în fața Casei de Cultură din Focșani, unde s-au adunat cei aproape o mie de funcționari publici din primăriile vrâncene însoțiți de majoritatea primarilor celor 73 de unități administrative ale județului Vrancea. Înarmați cu pancarte pe care scria „Vrem bani pentru salarii!”, „Vrem bani pentru plata ajutorului social!”, „Vrem bani pentru școli!”, protestatarii au mers la Prefectura Vrancea, unde au scandat lozinci antiguvernamentale și anti- prezidențiale. „Jos Guvernul Boc!”, „Jos Băsescu!” și „Hoții!”. Primarii vrânceni i-au cerut prefectului portocaliu, Ion Oprea, să vină în mijlocul lor pentru a-i fi înmânat un memoriu cu principalele nemulțumiri însă acesta a refuzat să vină în mijlocul oamenilor.
Primarii și funcționarii publici au acuzat falimentarea administrațiilor publice locale deoarece județului Vrancea i s-au luat peste 34 de mi-lioane de lei prin rectificarea negativă a bugetului de către guvernul pedelist Boc prin OG 18 din 2010. „În urma retragerii sumei de 34,39 milioane de lei, primăriile din județ își vor înceta activitatea începând cu data de 31 octombrie 2010, ordonanța de guvern în cauză având efecte catastrofale în toate sferele de activitate gestionate de către primării. Pentru a preîntâm-pina falimentul administrațiilor locale, filiala județeană Vrancea a Asociației Comunelor din România somează Guvernul Boc să abroge articolul 49 din OG 18/2010 prin care sunt dimi-nuate bugetele locale, până la data de 24 septembrie 2010”, se arată în protestul primarilor.

„Vor să ne transforme în niște milogi”

Protestatarii i-au acuzat pe guvernanți că i-au lăsat fără bruma de venituri pe care le obțineau după o lună de muncă. „Sunt astăzi aici pentru a protesta împotriva a tot ceea ce se întâmplă rău în această țară. Avem grădinițe în reparații, lucrări neterminate, constructorii ne somează să achităm sumele pe care le datorăm dar în niciun caz nu putem face acest lucru pentru că nu avem cu ce. Va fi foarte grav dacă acest guvern incompetent va continua cu măsurile de austeritate”, a precizat Gheorghiță Tălâmbă, viceprimarul comunei Străoane.
Un alt salariat a arătat că funcționarii au fost transformați în milogi prin reducerea salariilor cu 25%. „După zeci de ani de muncă am ajuns la un salariu de 600 de lei și nu ne mai putem descurca cu acești bani. Avem copii de crescut, părinți bătrâni pe care trebuie să-i mai ajutăm și trebuie să ne întreținem și noi. Tot timpul ni se cere dar nu primim nimic în schimb. Înainte luam 1.000 lei, nu era o sumă imensă dar acum acest guvern incompetent vrea să ne transforme în niște milogi”, a precizat angajatul  primăriei Biliești.
Stănica Văsuianu este angajată a Primăriei Negrilești și spune că, după 30 de ani de muncă, a ajuns să ia un salariu de 600 de lei. „În mod normal ar fi trebuit să ne crească și nu să ne scadă salariile. Mai mult, ne-au pus să adunăm banii din taxe și impozite de la oameni pentru ca apoi să ni-i ia și noi la primărie nu am mai rămas cu nimic. Nu sunt bani pentru nimic și probabil că în curând nu vor mai fi nici pentru salarii. Nu se poate trăi în asemenea condiții”, a precizat Stănica Văsuianu angajat la primăriei Negrilești.

„Administrațiile locale sunt în moarte clinică”

Președintele Asociației Comunelor din România, filiala Vrancea, primarul Elena Gîrneață, a declarat că primarii și funcționarii protestează pentru că „administrațiile locale sunt în moarte clinică”. „Protestăm pentru că administrațiile locale sunt în moarte clinică, iar de două săptămâni, din momentul în care am aflat că am rămas fără bani, suntem deja morți. Nu avem bani pentru încălzirea școlilor, pentru salarii, pentru asistenții persoanelor cu handicap și nici pentru plata ajutoarelor sociale”, a precizat primarul Elena Gîrneață.
Vicepreședintele Asociației Comunelor din România, primarul Valerică Zamfirescu, a declarat că 30 de primării din județ se află deja în colaps financiar, cea mai grea situație fiind în localitatea Bârsești, unde angajații nu și-au mai primit salariile de trei luni. „Guvernul Boc ne-a adus în situația de a merge cu miloaga prin sate pentru a strânge bani de la oameni, și așa amărâți, pentru a putea repara școlile și a le pregăti cât de cât pentru începerea anului școlar. Este vorba de incompetență și indolență față de problemele autorităților locale, care sunt de fapt problemele cetățenilor”, a precizat, primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu.
Primarul din Bîrsești, Costică Hîrșu a declarat că nu a mai dat salariile angajaților din primărie de trei luni deoarece Guvernul Boc i-a lăsat fără bani. „Primăria Bârsești se află practic în colaps financiar deoarece sumele alocate pentru funcționare s-au epuizat încă de acum trei luni. Din acest motiv ne-am aflat în imposibilitatea de a plăti salariile de mai bine de trei luni”, a declarat primarul comunei Bârsești, Costică Hîrșu.

„Incompetența acestui guvern ne-a adus în faliment”

Primăriile vrâncene nu mai au bani pentru salariile funcționarilor, pentru asistenții persoanelor cu handicap, încălzirea școlilor sau iluminatul pu-blic. „Cerem retragerea OG 18/2010 prin care au fost luate sume de bani de la autoritățile locale. În acest context, nu mai avem bani pentru funcționare. Nu mai avem bani pentru persoanele cu handicap și pentru asistenții personali de două luni și nu o să mai avem bani pentru școli, nu am bani pentru iluminatul public și nici pentru salariile funcționarilor din primărie”, a afirmat primarul comunei Gugești, Vasile Vatră.
Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a spus, la rândul său, că guvernanții văd România doar din elicopter și nu înțeleg problemele cu care se confruntă autoritățile locale și cetățenii. „Guvernanții nu înțeleg nimic și nu înțeleg care este rolul lor. Guvernul Boc este cu capul în nori și îi este greu să înțeleagă că aici, pe pământ, drumurile sunt pline de gropi, investițiile sunt paralizate, nu avem bani pentru plata persoanelor cu handicap și a însoțitorilor acestora, nu avem bani pentru salarii sau pentru iluminat public. De fapt, incompetența acestui guvern ne-a adus în faliment și ne aflăm în situația de a închide primăriile”, a susținut primarul orașului Odobești.

Primarii anunță proteste la Guvern

Primarii și funcționarii publici din județul Vrancea au declarat că vor continua protestele, urmând să meargă inclusiv la Guvern. Delegația protestatarilor a reclamat „modul de abordare” din partea reprezentantului Guvernului în teritoriu. „Este un îndemn al prefectului Ion Oprea către administrațiile locale de a jupui în continuare populația pentru ca noi, primăriile, să supraviețuim. Adică să mărim taxele și impozitele locale astfel încât să putem funcționa. I-am explicat că deja oamenii nu mai pot suporta noi măriri de taxe și impozite pentru că sunt muritori de foame. Din aceste considerente, noi vom continua protestele și în perioada următoare și chiar vom merge să protestăm în fața Guvernului”, a susținut vicepreședintele Asociației Comunelor din România, primarul Valerică Zamfirescu.
Protestele primarilor vor continua și va fi stabilită o zi în care edilii vor merge pentru a protesta în fața sediului Guvernului. La rândul său, primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș a spus că singura soluție pentru a-i face pe guvernanți să se aplece asupra problemelor oamenilor este ca „reprezentanții administrațiilor locale și cetățenii să iasă în stradă”.
„Întotdeauna, noi, administrațiile locale, am fost sprijiniți de Consiliul Județean. Am fost sprijiniți mai ales în derularea proiectelor de investiții, atât cu fonduri proprii cât și cu fonduri europene. În schimb, din partea Prefectului, reprezentantului Guvernului în teritoriu, am avut parte doar de piedici în derularea activității noastre iar acum suntem trimiși în fa-liment prin tăierea banilor”, a afirmat primarul din Odobești.
După discuțiile cu prefectul, manifestanții, care au scandat „Demisia!”, „Hoții!”, „Jos Băsescu!”, „Veniți cu noi!”, au mers la sediul Direcției Generale a Finanțelor Vrancea, unde s-a încheiat acțiunea de protest.

Prefectul a încercat să îi intimideze pe primari

Prefectul portocaliu Ion Oprea a încercat, în cadrul unei conferințe de presă să acrediteze ideea că vinovați de această situație ar fi chiar primarii care nu colectează taxele și impozitele. Potrivit logicii prefectului, contrazis de primari, cu acești bani s-ar asigura fonduri pentru funcționarea primăriilor, susținerea învățământului preșcolar, plata salariilor însoțitorilor persoanelor cu handicap sau a ajutoarelor sociale.
În replică, primarul comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe, a afirmat că și în situația în care primăriile ar încasa toate veniturile nu ar exista suficiente fonduri pentru funcționare. „Chiar dacă am încasa toate veniturile locale nu ne-ar ajunge banii pentru funcționarea primăriilor decât pentru 2-3 luni”, a afirmat primarul Vulpe.
La rândul său, primarul din Gugești, Vasile Vatră, a declarat că atitudinea prefectului a fost una de intimidare în relația cu primarii vrânceni. „Încercați prin atitudinea dumneavoastră să ne intimidați, dar nu veți reuși pentru că ceea ce susțineți nu este adevărat. Nu cunoașteți realitatea din teritoriu”, a precizat Vasile Vatră.

„Nu putem să le luăm chiloții și izmenele”

Primarii vrânceni l-au acuzat pe prefectul Ion Oprea că este dezinformat și nu cunoaște realitatea în care trăiesc vrâncenii. Primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu, i-a spus prefectului că vrea să acopere incompetența guvernului prin alocarea a 4,5 milioane de lei către localitățile aflate în situații dificile. De altfel, edilii au reproșat golănia guvernanților care, la începutul anului, au repartizat cele mai multe fonduri în trimestrele III și IV. Ulterior, la rectificarea bugetară au redus tocmai sumele alocate pentru această perioadă. „A fost planificată această acțiune tocmai pentru a duce administrația locală în colaps financiar”, a afirmat primarul Zamfirescu.
Edilii i-au reproșat prefectului Oprea că le cere să-i jupoaie prin taxe și impozite pe cetățenii care abia au cu ce să trăiască de pe o zi pe alta. „Foarte mulți sunt pensionari din agricultură, cu pensii de CAP de 50 de lei. Ce putem face? Nu putem să le luăm chiloții și izmenele și să le vindem în talcioc”, a afirmat primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu.

Alba- neagra cu fondurile pentru investiții

Primarii au reproșat lipsa fondurilor de la bugetul de stat pentru lucrările de investiții contractate prin Ordonanța 7. Conform articolului 3 din această ordonanță, fondurile pentru investiții sunt alocate de la bugetul de stat. Pe baza unor proiecte aprobate la nivelul guvernului au fost demarate investiții în diferite localități din Vrancea însă guvernanții nu au alocat niciun leu pentru ele. Ulterior, deși guvernul ar trebui să răspundă în fața constructorilor, firmele îi acționează în judecată pe primari, cei care au semnat contractele. Culmea, prefectul portocaliu s-a făcut că nu a înțeles gravitatea acestei situații și a încercat să paseze responsabilitatea, susținând că nicio localitate nu a pri-mit fonduri pentru proiectele de la Ordonanța 7, de parcă acest lucru ar fi o laudă pentru acest guvern.
Primarul comunei Gugești, Vasile Vatră, a arătat că actualii guvernanți s-au jucat cu sumele alocate acestei localități. Astfel, în luna ianuarie i s-au alocat sume pentru anveloparea blocurilor, 964 mii lei, iar aceste fonduri i-au fost retrase în luna februarie de către Ministerul Dezvoltării, în condițiile în care deja erau încheiate contracte. Aceeași situație, a arătat edilul, se înregistrează la programul Casa Verde unde, deși este aproape de finalizare, i s-a comunicat că trebuie să returneze fondurile alocate inițial. Mai mult, deși nu a plătit investițiile realizate în acest an, primăriei Gugești i-au fost repartizate fonduri pentru anul viitor.

Represalii împotriva viceprimarului din Cîmpineanca

Viceprimarul din Cîmpineanca, Vasile Paraschiv riscă să își piardă funcția după ce a participat la protestul de ieri al primarilor vrânceni. A fost singurul reprezentant al unei primării conduse de un edil pedelist care a avut curajul să susțină un protest îndreptat împotriva Guvernului Boc. Drept răsplată pentru participarea la acțiuni, primarul din Cîmpineanca, Åžtefan Paraschiv, a propus schimbarea lui din funcție la ședința Consiliului Local de duminică. Aceasta este răsplata pe care o primesc reprezentanții aleși de cetățeni care nu sunt de acord și protestează împotriva guvernului pedelist Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here