Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

A sunat clopoţelul!


Noul an școlar a debutat, ieri, cu profesori nemulțumiți, părinți mai săraci dar cu elevi la fel de bucuroși că au început cursurile. Cei peste 57.000 de elevi au întâmpinat noul an școlar cu buchete de flori pregătite special pentru cele 5.000 cadre didactice. Alături de copii au fost părinții sau bunicii.

Orarul încărcat conceput de minister îi nemulțumește la culme pe părinții care susțin că ai lor copii nu doar că au fost chemați mai repede la școală, însă se vor bucura și în 2011 de mai puține zile de vacanță. „Nu mi se pare normal că anul acesta orele au început din data de 13. Toată lumea știe că pe 15 începe școala chiar dacă la final de an școlar copiii au avut câteva zile libere înainte de începerea vacanței. Am consultat calendarul pentru anul școlar și am constatat că și anul viitor vacanța se va termina mai repede decât cum era prevăzut înainte. Nu înțeleg din ce motiv s-a decis așa. Consider că programul este destul de încărcat, mai ales pentru cei mici”, a declarat Cristina B., mama unei fetițe de clasa a III-a. La festivitățile de deschidere a noului an școlar și-au făcut simțită prezența și reprezentanți ai autorităților locale și județene. Vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bârlădeanu alături de primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi și viceprimarul Bogdan Matișan au luat la pas toate unitățile de învățământ din oraș pentru a le ura elevilor mult succes în noul an școlar.   Într-un an de profundă criză financiară, autoritățile au promis solemn că vor face tot ce le stă în putință pentru ca cei mici să se bucure de o educație ca la carte. „Primăria municipiului Focșani dorește să vă ureze un început de an școlar cât mai bun astfel încât la sfârșit să avem cât mai multe performanțe!”, a fost mesajul viceprimarului Bogdan Matișan care a fost prezent la Åžcoala „Duiliu Zamfirescu”. Mesaje de bun venit au transmis școlarilor și directorii unităților de învățământ. Aceștia    le-au spus micuților să fie sârguincioși și să facă tot posibilul ca prin performanțele lor să ducă numele județului Vrancea cât mai departe. „Sunt sigur că alegerea pe care ați făcut-o voi și mai cu seamă părinții va merita. Noi ne vom strădui ca școala să fie în bune condiții de curățenie astfel încât să fie plăcută întâlnirea sau reîntâlnirea cu unitatea de învățământ”, a declarat Laurențiu Å¢ibrea, director al Åžcolii „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. Oficialități au fost prezente și la Colegiul de Transporturi Auto „Traian Vuia”, primarul Decebal Bacinschi fiind alături de colectivul de profesori și elevi.

Mesaje optimiste din partea     conducerii ISJ Vrancea

Deși anul școlar 2010 – 2011 debutează cu stângul, oficialii din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea spun că sunt pregătiți să înceapă treaba. Mesajul transmis de inspectorul școlar ge-neral Stan Rogoz este unul plin de optimism. Åžeful învățământului vrâncean le-a transmis elevilor un an cât mai bun, mult succes și le-a promis că va face toate demersurile pentru ca procesul educațional să nu fie afectat de lipsuri. „Anul școlar 2010 – 2011 a debutat cu bine. Îi așteptăm pe copii la școală. Noi suntem mulțumiți de cum se prezintă școlile din județ. Mai sunt mici deficiențe însă le vom rezolva pe toate cu bine”, a declarat Stan Rogoz, inspector școlar general al ISJ Vrancea. Cifrele reale arată însă că multe școli din județ au mare nevoie de bani pentru finalizarea lucrărilor, valoarea datoriilor acumulate către constructori fiind de 7,8 milioane lei. De asemenea, din cele 630 de unități școlare, 443 nu au autorizație de funcționare, 27 sunt în curs de obținere a autorizațiilor și doar 160 au toate avizele de funcționare. Nu în ultimul rând, noul an școlar a însemnat pentru o bună parte dintre cadrele didactice, pierderea locului de muncă. Prin desființarea a 39 de unități școlare au fost desființate nu mai puțin de 276 norme didactice. Oficialii din Inspectorat spun că au înaintat o situație către minister în care au precizat toate datoriile ce au fost acumulate în spe-ranța că la următoarea rectificare bugetară vor sosi și banii atât de necesari pentru reabi-litarea unităților de învățământ care sunt mai degrabă ruine decât spații propice pentru educația elevilor.

Prima zi de școală …  în bar

Ca un paradox, în vreme ce copiii de la țară vor fi nevoiți să facă pe jos zilnic naveta către școală, dat fiind că în sate școlile s-au mutat în centru, în Focșani de pildă, elevii au marcat prima zi de școală în baruri. Adolescenții de liceu au decis să renunțe o zi la statutul de elev, s-au îmbarcat în mașinile luxoase pe care le-au oferit părinții și s-au postat în cele mai de fițe cluburi din urbea de pe Milcov. Este greu de crezut că tinerii au discutat despre cât de mult au citit ei în vacanță, dat fiind că mulți dintre ei aveau în față o bere sau după caz, un cocktail pe bază de alcool.

Structura anului școlar

Potrivit calendarului oficial stabilit de Ministerul Educației Cercetării Tineretului și Sportului, anul școlar 2010-2011 cuprinde 36 de săptămâni de cursuri structurate în două semestre. Primul semestru se va încheia pe 28 ianuarie iar din data de 29 ianuarie 2011 până duminică, 6 februarie 2011 va fi vacanța intersemestrială.  Semestrul al doilea va începe pe data de 7 februarie și se va sfârși pe 17 iunie anul viitor. În perioada 1 – 7 noiembrie 2010, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar vor fi în vacanță.  În primul semestru toți elevii se vor bucura de vacanța de iarnă din data de 22 decembrie 2010 până marți, 4 ianuarie 2011. În semestrul al doilea, vacanța de Paște va fi din data de 16 aprilie 2011 până luni, 25 aprilie 2011. Vacanța de vară va debuta sâmbătă, 18 iunie 2011 și se va termina duminică, 11 septembrie 2011, cu patru zile mai devreme față de cum ar fi trebuit în mod obișnuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?