Ediția: Luni 30 Decembrie 2024. Nr 6787
Ediția: Luni 30 Decembrie 2024. Nr 6787

Preot mediator de conflicte


Preotul parohiei Bolotești, Marian Ciovîrtă, vrea să fie mediatorul țăranilor din județ care nu vor să își mai rezolve problemele în instanța de judecată.

Preotul din Bolotești este mediator autorizat de Ministerul Justiției și va încheia un contract cu Sindicatul Å¢ăranilor din Vrancea pentru a-și oferi serviciile și pentru țăranii vrânceni. Potrivit legii, serviciile de mediere sunt necesare atunci când apare un conflict între două părți care nu vor să ajungă la Tribunal. „Voi oferi consultanță juridică iar dacă părțile ajung la un acord, se întocmește un act pe care îl semnez, ștampilez, îl autentific la notariat și are însemnătatea unei hotărâri judecătorești”, a afirmat Marian Ciovîrtă.
Serviciile sale sunt gratuite doar pentru persoanele defavorizate și fără venituri. Mediatorul are deja experiența consultațiilor acordate în parohia Bolotești. „Miercurea și vinerea asigur medierea pentru cetățenii care vin la parohie”, a afirmat Marian Ciovîrtă, arătând că numărul acestor consultații este trecut într-un regim special, conform regulilor stabilite de Biserica Ortodoxă. Cele mai multe probleme întâlnite de mediatorul preot sunt legate de grănițuirea pământului.

Medierea, mai  ieftină decât procesul

La nivelul județului Vrancea sunt circa 40 de mediatori autorizați. Serviciile de mediere încă nu sunt obligatorii în România din cauza numărului redus de persoane autorizate la nivelul țării, circa 1.300 față de un necesar de patru mii.
Chiar și în aceste condiții, medierea între părți este încurajată de magistrați deoarece ar reduce foarte mult numărul dosarelor aflate pe rolul instanțelor.
Mai mult, tarifele percepute de mediatori sunt reduse iar în cauzele în materie co-mercială, dacă părțile ajung la un acord de mediere în timpul judecății, li se restituie taxa de timbru, care nu este neglijabilă.
Doar în Vrancea, anul trecut au fost peste 40 mii de dosare care trebuiau soluționate de cei 55 de magistrați. Adică aproape o mie dosare pentru fiecare judecător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?