Potrivit unor studii realizate de cercetătorii britanici, laptele praf destinat consumului bebelușilor conține o cantitate mare de aluminiu. Această substanță ar fi ajuns în hrana copiilor din cauza echipamentelor de producție și a ambalajelor. După studierea a 15 sortimente de lapte praf, cercetătorii au descoperit că nivelul aluminiului este de circa 40 de ori mai mare decât în laptele matern și de 10 ori mai mare decât în apa potabilă.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că, față de anii precedenți, consumul de lapte praf a scăzut. „Noi nu am primit nicio informare oficială cu privire la acest lucru. Dacă se va pune problema, nu vom mai distribui laptele praf. Deocamdată, deoarece consumul a scăzut în ultima perioadă, laptele praf ar trebui să ajungă până la sfârșitul anului. Laptele este direcționat, în special, celor cu probleme medicale și în cazurile sociale. Oricum, anul acesta, pentru că nu am primit constant, consumul a fost mai mic decât anul trecut”, a declarat doctorul Alin Lazea, șeful compartimentului de asistența mamei și copilului, din cadrul DSP Vrancea. Medicii pediatri spun că, oricum, cel mai sănătos lapte este cel matern și că laptele praf trebuie utilizat doar în caz de strictă necesitate. „Laptele de mamă este unic și nu se poate înlocui cu nimic. Proteinele laptelui conțin albumină, ceea ce îl face ușor de digerat, care nu se găsește în niciun alt lapte. De asemenea, laptele este zaharat suficient, are lipide ușor de absorbit, imunoglobine și factori antidiareici”, susține Any Drollinger, medic primar pediatru.