Perierea regulată a dinților și folosirea aței dentare pot contribui la prevenirea formării cheagurilor sangvine, care pot provoca accidente cardiace sau cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, preluat de dailymail.co.uk. Folosirea regulată a aței dentare contribuie la prevenirea instalării bacteriei Streptococcus, care poate fi foarte periculoasă dacă intră în fluxul sangvin. Astfel, perierea regulată a danturii și utilizarea aței dentare pot fi o corvoadă uneori, dar ar putea să salveze viața, spun autorii acestui studiu, cercetătorii de la Universitatea din Bristol. Deși bolile gingiilor au fost mult timp suspectate a fi cauzatoare de maladii cardiace, cercetătorii nu cunoșteau mecanismul din spatele acestui fenomen. Autorii noului studiu spun, însă, că un mecanism de autoapărare al microbilor din gură este vinovat de acest lucru. Astfel, când bacteriile intră în fluxul sangvin, prin gingiile care sângerează, acestea produc o proteină care forțează trombocitele să se adune la un loc și să sigileze bacteria. Cheagurile protejează bacteria de sistemul imunitar al organismului, dar și de antibioticele care ar putea fi folosite pentru tratarea infecției, a spus profesorul Howard Jenkinson, coordonatorul studiului. „Din nefericire, în timp ce ajută bacteria, trombocitele pot forma cheaguri de sânge, care se dezvoltă în inimă, sau pot contribui la inflamarea vaselor sangvine, ce pot bloca fluxul de sânge care ajunge la creier sau inimă, a mai spus acesta.
***
Descoperirea ar putea sta la baza unor noi tratamente eficiente pentru maladiile cardiovasculare, ce provoacă cele mai multe decese în țările dezvoltate, la nivel mondial, a spus Jenkinson. Rezultatele acestui studiu au fost anunțate la conferința de toamnă a Society for General Microbiology, care a avut loc la Nottingham (Marea Britanie). Bacteria Streptococcus folosește resturile din mâncare pentru a secreta acizi cu care se fixează pe suprafața dinților. Această secreție bacteriană, rezultată în special în urma procesării zahărului sau a amidonului din alimente, împreună cu resturi de mâncare și bacteriile în sine formează o peliculă aderentă – placa dentară bacteriană – care se fixează pe dinți și mucoasa gingivală. Acidul creat de bacterii poate ataca smalțul dinților provocând carii, bacteriile fiind responsabile și de maladiile gingiilor. Bacteriile sunt și mai periculoase după ce intră în fluxul sangvin.