Agricultura, înmormântată de PD-L

0
378


Aproximativ 300 de agricultori vrânceni, afiliați Ligii Producătorilor Agricoli din România, au pichetat, ieri, Prefectura Vrancea, între orele 11.00-13.00, scandând lozinci antiguvernamentale și cerând demiterea Guvernului Boc. „Jos guvernul Boc!”, „Demisia!” sunt doar câteva dintre scandările protestatarilor. Agricultorii au adus cu ei și  o autoutilitară, în care se afla un țap, pe care l-au numit „Å¢apul Boc”. Pe mașină se aflau un sicriu și o cruce pe care scria „acesta va fi viitorul zootehniei!”. Å¢ăranii au adus în centrul municipiului Focșani mai multe tractoare, cu care au blocat o parte din bulevardul Unirii.

Înarmați cu fluiere, cei aproximativ 300 de agricultori vrânceni, afiliați Ligii Producătorilor Agricoli din România, au scandat lozinci antiguvernamentale și au cerut demisia Guvernului Boc, care se face responsabil de starea dezastruoasă în care se află agricultura românească. „Jos guvernul Boc!”, „Demisia!”, au strigat agricultorii vrânceni. Protestatarii au purtat pancarte pe care scria „Agricultorii, siguranța alimentară a României”, „Noi facem pâine, nu politică”, „Agricultura=dezastru!”, „Atenție, înmormântăm agricultura!”, „Cât să mai asistăm la masacrarea agriculturii românești?”.
Å¢ăranii au blocat o parte din bulevardul Unirii, în centrul municipiului Focșani, cu mai multe tractoare. De asemenea, au adus cu ei și o autouti-litară în care se afla un țap, pe care l-au numit „Å¢apul Boc”, iar pe mașină se aflau un sicriu și o cruce pe care scria „acesta va fi viitorul zootehniei!”. „Datorită vieții actuale și a ceea ce se întâmplă cu agricultura în momentul de față, dorim să le arătăm guvernanților că agricultura este în faliment. Pentru starea în care ne-a adus, vrem să îngropăm guvernul Boc”, a spus Radu Nemuț. Agricultorii cer subvenții la terenuri, culturi, pentru creșterea animalelor și lapte. „Noi nu mai putem lucra pământurile, nu avem bani, tractoare, utilaje, motorină și din aceste motive vom lăsa pământurile pârloagă”, susține Tănase Grama, din localitatea Gologanu. „Se vorbește de venit în agricultură. Care venit, domnilor guvernanți? Venit înseamnă să câștigi ceva, dar nu mă întreabă nimeni cât cheltuiesc cu un hectar de vie sau de grâu. Nu avem cui vinde aceste produse, dar aceste lucruri nu îi interesează pe guvernanți. De aceea, le cerem să își dea demisia”, a spus Maria Cojocaru.

„Å¢ăranul sărac” și mielul 

Alături de protestatari s-a aflat și medicul veterinar Angelica Munteanu, din Gura Caliței, care a precizat că știe care sunt problemele din agricultura românească. Ea a opinat că statul trebuie să aloce în continuare subvenții pentru toate sectoarele agricole. „Dorim ca subvenția pentru creșterea vacilor să fie primită și anul acesta deoarece, în prezent, nu mai primim această subvenție și din acest motiv ne-a scăzut efectivul de animale. Subvenția a fost aprobată prin Ordinul 125 din 2006 și trebuia să o primim până în 2013, dar acest lucru nu se mai întâmplă. Unde a dispărut subvenția și de ce nu se mai dă? Niciun guvernant nu vrea să răspundă la această întrebare”, a spus medicul veterinar Angelica Munteanu.
În mijlocul protestatarilor s-a aflat și „țăranul sărac din Cîmpineanca”, așa cum se autointitulează Constantin Crăciun, din Cîmpineanca. Acesta a venit însoțit de un miel, care trăgea un cărucior pe care scria „țăranul sărac”. El a  susținut că protestează împotriva speculanților din fruntea guvernului. În opinia sa, PDL a făcut cele mai mari greșeli la conducerea țării, așa că va păți „la fel ca țărăniștii”. „Protestez împotriva speculanților din fruntea guvernului care aduc alimente din China și Turcia iar noi, agricultorii români, murim de foame. Dacă nu ieșim în stradă cu toții, vom avea mari probleme. Deja avem aproape cinci milioane de hectare de teren agricol nelucrat. PDL a făcut cele mai mari greșeli la conducerea țării și va păți la fel ca țărăniștii”, a spus Constantin Crăciun.

Proteste în formă continuată

Președintele LAPAR Vrancea, Constantin Bazon, a precizat că a înmânat revendicările agricultorilor prefectului de Vrancea, dar nu crede că se va rezolva ceva.
Bazon a precizat că dacă guvernanții nu vor găsi soluții, protestele vor continua. „Cea mai importantă revendicare a noastră este plata pe unitate de suprafață și pe cap de animal, respectiv cei 94 de euro alocați pentru fiecare hectar și pe care guvernul i-a tăiat. Nu ne vom opri aici, chiar dacă solicitările noastre nu vor fi luate în considerare vom continua acțiunile de protest. Pe data de 9 septembrie vom protesta la București, unde vor participa 15 mii de fermieri, iar dacă nici acolo nu se rezolvă problemele vom continua cu blocarea vămilor și a drumurilor în data de 27 și 28 septembrie. Nu ne vom opri nici aici. Vom merge la Bruxelles 600 de fermieri și vom prezenta doleanțele noastre denumite «Salvați Agricultura». Am făcut numeroase demersuri la Ministerul Agriculturii, la Guvern, dar nimeni nu ne-a băgat în seamă”, a afirmat președintele LAPAR Vrancea, Constantin Bazon.

Parlamentarii PSD, solidari cu protestatarii

Parlamentarii social democrați vrânceni s-au solidarizat cu agricultorii vrânceni și susțin că protestele organizate de agricultori reprezintă doar începutul unor mișcări sindicale puternice, care se vor desfășura în toamna acestui an, dacă Boc și miniștrii săi incompetenți nu vor pleca din fruntea guvernului. Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica, a precizat că în calitatea sa de  reprezentant al unui colegiu electoral, în care majoritatea cetățenilor trăiesc din munca în viticultură, a atras în nenumărate rânduri atenția în legătură cu incompetența ministrului Agriculturii care, prin lipsa de politici în domeniu, îndreaptă acest sector economic spre faliment. Totodată, deputatul Ciprian Nica a atras atenția și în legătură cu intenția ministrului Finanțelor de a majora impozitul agricol de la începutul anului 2011, fapt ce va genera o serie de noi probleme fermierilor.
Nu în ultimul rând, deputatul a atras atenția în legătură cu prevede-rile OG 58/2010, prin care s-au adus noi reglementări în domeniul antrepozitelor fiscale, reglementări care vor duce la suspendarea activității unui număr important de producători de vin. Ciprian Nica a spus că aceste proteste reprezintă doar începutul unor mișcări sindicale puternice, care se vor desfășura în toamna acestui an, „dacă Boc și miniștrii săi incompetenți nu vor pleca”. „PDL trebuie să plece de la putere pentru ca România să fie salvată. Plecarea de la putere a democrat-liberalilor se impune ca urmare a faptului că aceștia au reușit, în mai puțin de un an, să pună pe chituci economia românească în ansamblu și să afecteze grav nivelul de trai al românilor”, a afirmat deputatul Ciprian Nica.

Bugetul, subordonat voinței sultanului

Deputatul social democrat mai atrage atenția și asupra faptului că politica prin care PDL vrea să îi aducă la sapă de lemn pe români va continua, anunțul fiind făcut chiar de către șeful PDL, Traian Băsescu, care a spus că măsurile de austeritate trebuie să continue și în 2011. „Consider că Boc și șleatca sa trebuie să plece de la Palatul Victoria pentru ca această guvernare proastă să fie oprită și pentru ca alte măsuri economice care vor genera haos în România să nu mai fie luate”, a precizat deputatul Ciprian Nica, adăugând că românii au nevoie de o guvernare coerentă care să propună soluții pertinente de ieșire din criză și de lansare economică. „Istoria a demonstrat că PDL nu are specialiști care ar putea concepe astfel de strategii, la fel de bine cum, tot istoria a demonstrat, că astfel de specialiști există în PSD”, a concluzionat Nica.
La rândul său, deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr a declarat că protestul agricultorilor este legitim și reprezintă forma manifestată a exasperării la care i-a adus actualul guvern. „Subfinanțarea cronică și bătaia de joc sunt singurele elemente ale filozofiei de guvernare a PDL-UDMR-UNPR, iar dacă Ministerul Agriculturii ar fi fost sub conducerea Elenei Udrea, probabil că ar fi beneficiat de fonduri, iar salariații ar fi beneficiat de salarii nesimțite, deoarece la acest moment întreg bugetul național este subordonat voinței discreționare a favoritei sultanului din Guvernul de la București”, a precizat deputatul Angel Tîlvăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here