Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) apreciază că OUG privind drepturile de autor este neconstituțională din cauză că intervine în domeniul fiscal fără pregătirea prealabilă a mediului social și pentru că nu a fost convocat Parlamentul în cinci zile de la depunere, așa cum prevede Constituția. „Ghinionul este că se vor strânge mai puțini bani la bugetul sănătății, șomajului și bugetul de pensii, lucru care va adânci și mai tare criza economică”, susțin reprezentanții CRJ, într-un comunicat.
În opinia acestora, ordonanța încearcă să introducă în Codul Fiscal materii care aparțin unor legi speciale, în cazul acesta fiind vorba despre sistemul de asigurări sociale, de șomaj și de sănătate, apreciind că se aruncă pisica de la Ministerul Finanțelor la Ministerul Muncii și înapoi.
„Dacă scopul ordonanței a fost acela de a aduna mai mulți bani la buget de la cei care prestau activități specifice dreptului de autor ori acti-vități independente, efectul s-a dove-dit a fi exact invers. Oamenii, chiar dacă ar dori să plătească, nu o pot face pentru că nu au cum să stea lunar la trei rânduri de cozi, nu știu să completeze formularele neavând cunoștințe juridico-contabile, ori pentru că, pur și simplu li se pare imoral”, se mai arată în documentul citat.
Mai mult, CRJ arată că OUG 58/2010 prevede că obligația decla-rării, calculului, reținerii și plății contribuțiilor revine plătitorului de venit, în situația unor venituri de natură profesională, altele decât cele sala-riale, iar normele metodologice, pe de altă parte, indică faptul că nu plătitorul de venit este cel care plătește aceste contribuții, ci beneficiarul de venit, în funcție de venitul net lunar realizat. Astfel, plătitorul de venit nu va avea de unde să știe venitul net lunar realizat de beneficiarul de venit.
Totodată, în privința persoanei fi-zice autorizate (PFA), CRJ arată că noțiunea de șomaj nu există decât pentru relații de muncă, iar dacă nu dorește să achite contribuții la sănătate, urmează să plătească zilele de spitalizare.