Agricultorii se revoltă împotriva guvernanţilor

0
361


Agricultorii vrânceni, afiliați Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), vor picheta astăzi sediul Prefecturii Vrancea, acțiune în cadrul căreia vor cere susținerea de către stat a sectoarelor agricol, forestier și de creștere a animalelor. Luna aceasta, vor avea loc mai multe acțiuni de protest, prin intermediul cărora ei vor să atragă atenția guvernanților asupra stării dezastruoase în care se află agricultura românească.

Aproximativ 500 de agricultori vrânceni, afiliați LAPAR, vor picheta astăzi, între orele 10.00 și 12.00, Prefectura Vrancea. Președintele LAPAR Vrancea, Constantin Bazon, a arătat că la începutul săptămânii viitoare, vor avea loc întâlniri cu celelalte asociații ale agricultorilor din județ pentru a stabili cum se vor desfășura acțiunile de protest. „Noi estimăm să participe circa 500 de agricultori la manifestările de protest. Vom organiza un marș în Focșani, cu un miting la Prefectură”, a afirmat Constantin Bazon.
Fermierii cer elaborarea legislației și obținerea acordului de la Comisia Europeană pentru acordarea ajutoarelor de stat în sectoarele agricol și forestier, soluții pentru plata pe cap de animal și pentru plata pe suprafață, reabilitarea și adaptarea sistemului de irigații astfel încât acesta să poată fi folosit, sprijinirea investițiilor în depozitele de produse agricole, aprobarea unor acte normative pentru acordarea de compensații în cazurile de calamități în agricultură, introducerea în cultură a plantelor modificate genetic.
Agricultorii mai solicită măsuri concrete pentru sprijinirea sectoarelor legume-fructe, piscicol, apicol, bio, de creștere a păsărilor, a producătorilor români de tractoare și mașini agricole, o politică de impozitare care să conducă la diminuarea pieței negre și să stimuleze introducerea producției agricole autohtone pe piața organizată, susținerea organizațiilor de agricultori de a participa la grupurile de lucru de la Bruxelles pentru ca interesele agricultorilor să fie mai bine apărate și reprezentate, măsuri pentru diminuarea costurilor proiectelor, astfel încât agricultorii să primească cota de 50 la sută și nu de 30 la sută așa cum se întâmplă în prezent, promovarea energiei verzi din surse alternative, măsuri privind întărirea rolului dialogului social și respectarea obligațiilor asumate de statul român față de producători. Președintele LAPAR Vrancea, Constantin Bazon, a mai precizat că în data de 9 septembrie, agricultorii urmează să protesteze în Capitală, unde sunt așteptați să participe aproximativ 15.000 persoane cu tractoare și mașini agricole.
În cazul eșuării negocierilor referitoare la problemele identificate de Comitetul de Criză „Salvați Agricultura”, se vor organiza noi acțiuni revendicative în data de  23 septembrie, prin blocarea drumurilor naționale, europene și  a vămilor.

Agricultura, o cenușăreasă

Protestele organizate de agricultori arată cât este de gravă situația din agricultură și cât de dezinteresat este Guvernul Boc de soarta celor care își asigură existența din munca pământului și care asi-gură alimentele necesare tuturor românilor.
Mai mult, guvernanții au anunțat că vor impozita și agricultura. Ceea ce nu spun guvernanții este că agricultura românească este ca și inexistentă, cu exploatații de subzistență, fiind conside-rată un domeniu care nu contează pentru actuala conducere a țării. Așa se face că „prin politici agricole”, s-a ajuns în situația în care o mare parte din terenurile agricole ale județului Vrancea și ale României să rămână pârloagă, pentru că proprietarii nu au bani pentru a lucra pământurile. Doar în Vrancea sunt peste 7.200 hectare de teren agricol rămase nelucrate în acest an. Este vorba de 5.555 hectare teren arabil și 1.669 hectare de vie.
Guvernanții îi denumesc pe agricultori pompos fermieri, dar în realitate sunt niște țărani amărâți, a căror singură soluție pentru a nu muri de foame este să lucreze pământurile cu sapa și plugul cu boi. Însă nici acest lucru nu îl vor mai putea face deoarece costurile de producție sunt foarte mari, iar prețurile produselor agricole românești, în special la legume și fructe, sunt foarte mici. Fără subvenții de la stat, care să acopere diferența, costurile de producție ajung chiar să depășească veniturile obținute în urma vânzării produselor. Din aceste motive, terenurile agricole nu au fost impozitate mulți ani.
Mai mult, cu complicitatea unor oficiali guvernamentali cu funcții de răspundere în Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanțelor sau Vamă, sunt importate circa 75% din produsele agricole, respectiv legume, fructe, cereale, de pe piețele românești. Majoritatea sunt de proveniență turcească, italiană, spaniolă sau chiar chinezească, produse pentru care nu se plătesc taxe.

Pâine mai scumpă

Dezinteresul unui guvern incompetent îi aruncă în faliment pe agricultorii vrânceni. Din cauza producției mici și a lipsei subvențiilor din agricultură, se estimează o creștere cu circa 30% a prețului pâinii. Lipsiți de viziune și preocupați mai mult de interesele cama-rilei de partid, guvernanții pedeliști i-au lăsat pe agricultori nu doar fără subvenții, ci și fără un cadru legislativ coe-rent, care să le permită țăranilor să acceseze credite pentru lucrările agricole, așa cum se întâmplă în celelalte țări ale Uniunii Europene.
Agricultorii avertizează că prețul pâinii ar putea crește cu 30 la sută în toamna acestui an, pe fondul majorării prețului la grâu. Din cauza producției mici și a condițiilor de pe piețele externe, se va ajunge la o majorare a prețului grâului, care ar putea însemna și o creștere a prețului pâinii.
La nivelul județului Vrancea s-a obți-nut o recoltă la grâu mai mică față de prognoza inițială. Producția totală este mai mică cu aproape 15 mii tone față de prognoză, respectiv 83%. Producția medie de grâu obținută de fermierii vrânceni este mai mică cu 500 de kilograme/hectar față de programul inițial.
Acestea sunt doar câteva dintre pro-blemele majore ale agricultorilor, la care se adaugă lipsa subvențiilor, prețurile foarte mari la apa folosită la irigații și la electricitate sau concurența neloială cu produse din import.
Toate acestea au dus la distrugerea agriculturii românești, care cândva era grânarul Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here