Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

„West Nile“ provoacă febră autorităţilor


După ce au apărut și în țara noastră cazuri de infectare cu virusul de tip West Nile, iar două persoane infectate au decedat, autoritățile județene au intrat în stare de alertă. Reprezentanți ai instituțiilor locale cu competențe în acest domeniu s-au întâlnit pentru a pune la punct un plan de prevenire a infectării cu acest virus în județul Vrancea. „Până în prezent, în Vrancea nu   s-a înregistrat niciun caz de infectare cu virusul West Nile. Vom colabora cu toate instituțiile abilitate pentru a evita îmbolnăvirile în județul nostru. Vom trimite tuturor primăriilor înștiințări privind realizarea dezinsecțiilor” a declarat Cătălin Graur, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Ministerul Sănătății a impus o serie de măsuri care vizează restrângerea cazurilor de infectare. Acestea presupun intensificarea activității de supraveghere pe baza metodologiei de prevenire a infecției West Nile, solicitarea rețelei pentru implementarea raportării telefonice imediate a cazurilor suspecte depistate la nivelul spitalelor/secțiilor de boli infecțioase.
De asemenea, medicii de familie au fost avertizați cu privire la monitorizarea cazurilor suspecte și trimiterea la secția de boli infecțioase a tuturor cazurilor de stare febrilă fără o cauză clară elucidată.
Centrele de transfuzii din țară au fost anunțate să restricționeze donațiile de sânge și transplantul de organe de la populația comunităților afectate de infecție confirmată, pentru o perioadă de 28 de zile. „Direcția de Sănătate Publică Vrancea  a dispus unităților sa-nitare recoltarea de sânge și lichid cefalorahidian la toate suspiciunile de meningită, meningo-encefalită și encefalită cu lichid clar. Aceste probe vor fi trimise la Institutul Cantacuzino din capitală pentru depistarea virusului. De asemenea, secțiile de Boli Infecțioase vor avea obligația de a anunța orice suspiciune, informație care va fi transmisă către Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile”, a declarat doctor Marina Maiorov, epidemiolog în cadrul DSP Vrancea.

***
Deși Ministerul Sănătății subliniază că toate cazurile depistate în România sunt sporadice și în momentul de față nu comportă riscul unei epidemii de amploare, îndeamnă populația să ia măsuri de protecție specifice.
Evitarea expunerii la țânțari prin utilizarea de haine adecvate, utilizarea de substanțe repelente și de mijloace mecanice de protecție, precum plasele de țânțari, sunt esențiale pentru evitarea înțepăturilor.
În cazul în care apar suspiciuni de boală, precum durerile de cap și musculare, astenie, febră, sau vărsături în interval de 3-7 zile de la o posibilă înțepătură de țânțar, persoana respectivă trebuie să se prezinte la medicul de familie sau la un cabinet medical. Ministerul Sănătății precizează că aceste cazuri de infectare sunt sporadice și că, în momentul de față, nu există riscul declanșării unei epidemii. 

DSVSA transmite recomandări populației

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea s-a repliat la tentativa autorităților locale de a preveni infecțiile.
Conform reprezentanților instituției, sunt receptive la infecția cu acest virus numeroase mamifere și păsări domestice și sălbatice.
Cabalinele sunt cele mai predispuse la infecții, alături de om ele fiind gazdele finale.
În 40%-50% dintre cazurile înregistrate la cabaline infecția este fatală, o parte dintre animale vindecându-se în 10-15 zile. Reprezentanții DSVSA au transmis o serie de informații către populație. „Programele de control ale bolii urmăresc: identificarea zonelor de risc, monitorizarea speciilor de animale țintă pentru declanșarea imediată a sistemului rapid de alertă în caz de infecții noi și monitorizarea populației umane în zonele endemice. Deținătorii de animale au obligația să notifice imediat la medicul veterinar orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate a animalelor”, a atenționat medicul Rodica Nicodei, directorul executiv adjunct sănătate animală al DSVSA Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?