Sindicaliştii ies în stradă pe 7 octombrie

0
185


Sindicaliștii organizează un miting în Capitală, pe 7 octombrie, de Ziua Internațională a Muncii Decente, nemulțumiți de noul proiect al Legii salarizării, arătând că noile prevederi vor duce la salarii mai mici de anul viitor pentru toți bugetarii. Vicepreședintele „Cartel Alfa” Petru Dandea a declarat că s-a decis, în Comitetul Confederal, organizarea unui miting pe 7 octombrie, iar după 15 septembrie este luată în calcul declanșarea unei greve generale în sistemul public pe termen nedeterminat. Dandea spune că în luna septembrie va fi o presiune suplimentară pe toți angajații din sistemul public, pe lângă măsurile de reducere a salariilor cu 25 la sută, ceea ce îi va determina să participe în număr foarte mare la acțiuni de protest mult mai dure decât cele organizate până în prezent. „Va fi o grevă generală de-adevăratelea de această dată, toți salariații din sistemul public vor întrerupe activitatea pe termen nelimitat”, a mai Dandea.
Sindicaliștii spun că Guvernul consideră că este în zadar tot dialogul cu sindicatele privind Legea salarizării din 2009 și a prezentat două proiecte de lege privind salarizarea bugetarilor care, în opinia sindicatelor, schimbă în mare parte principiile Legii 330. La rândul său, vicepreședintele „Cartel Alfa” Romulus Niță a declarat că sindicaliștii cer Guvernului să utilizeze ca bază de calcul pentru 2011 salariile din decembrie 2009, și nu cele din iulie 2010 micșorate cu 25 la sută, deoarece reducerea aplicată în iulie are, potrivit Constituției și deciziei Curții Constituționale, un caracter temporar și trebuie aplicată doar pentru anul în curs.

***

Pe de altă parte, sindicaliștii nu sunt de acord cu creșterea raportului de la 1 la 12 la 1 la 15 propusă acum de Executiv, deoarece aceasta nu se justifică în condițiile în care Guvernul are în vedere un buget pentru 2011 limitat de 39 de miliarde de lei. „Cerem creșterea salariului minim pe economie, măsură care ar conduce implicit la stoparea evaziunii fiscale și a muncii la negru, deoarece creștere salariului minim pe economie este mai utilă societății decât creșterea salariilor oricum mari ale titularilor posturilor de condu-cere”, a mai spus Niță.
Potrivit acestuia, confede-rația va solicita Guvernului ca salariul minim – care este și salariul de referință pentru lucrătorii din domeniul bugetar – să fie în 2011 de cel puțin 705 lei. În condițiile în care Guvernul nu respectă aceste solicitări, „Cartel Alfa” amenință cu acțiuni de protest care vor include manifestații de stradă de lungă durată și greve. Sindicaliștii spun că simplele mitinguri nu au influență asupra guvernanților, de aceea vor recurge la acțiuni mai dure, exemplificând prin proteste pe mai multe zile, cum au fost cele din 1994, din fața Guvernului.

***

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Marin Gruia, a declarat că salariile polițiștilor s-au redus chiar și cu 40 la sută de la începutul anului, prin eliminarea sporurilor și prin reducerea cu 25% din luna iulie. Reprezentantul polițiștilor consideră că Guvernul ar fi trebuit să dea angajaților zile de concediu fără plată în schimbul procentului diminuat, pentru că altfel înseamnă că Executivul obligă bugetarii la muncă forțată.
Liderul Federației Educației Naționale, Constantin Ciosu, a spus că dacă aceste două proiecte de acte normative vor deveni lege, în învățământ nu se va mai putea vorbi de reformă și nici de calitate. Potrivit lui Ciosu toți coeficienții, cu excepția celor pentru angajații aflați la sfârșit de carieră, se micșorează prin noul proiect al Legii salarizării. Liderul sindical a precizat că salariile din 2011 vor fi mai mici, iar în aceste condiții nu mai poate fi făcută reforma, iar mulți dintre salariați vor părăsi sistemul și, deci, va dispărea și calitatea în educație.

***

Reprezentanții Guvernului au făcut, luni, o nouă propunere privind salariul minim, de 650 de lei, pe care sindicaliștii au refuzat-o, motivând că aceasta este o „glumă”, care nu acoperă nici măcar inflația. Sindicaliștii au plecat nemulțumiți de la întâlnirea de luni, de la Ministerul Muncii, întrucât nu au primit niciuna dintre cele două simulări cerute săptămâna trecută, pentru un nivel al salariului minim de 675 de lei și, respectiv, 705 lei.
Liderii sindicali au respins și în 23 august propunerea Guvernului de majorare a salariului minim la 640 de lei, solicitând Ministerului Muncii să facă noi simulări cu valori ale venitului minim la 675 de lei și, respectiv, 705 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here