Pare a fi o contradicție în termeni, însă oamenii de știință au creat âapa uscatăâ. Fiecare particulă de astfel de âapă uscatăâ conține o picătură de apă, într-un înveliș de dioxid de siliciu. Substanța seamănă cu zahărul pudră și poate revoluționa felul în care sunt folosite substanțele chimice. În realitate, 95% din âapa uscatăâ este apă âumedăâ. Oamenii de știință consideră că âapa uscatăâ ar putea fi folosită pentru combaterea încălzirii globale, absorbind gazele cu efect de seră.
Testele arată că acest tip de apă este de trei ori mai eficient în absorbirea bioxidului de carbon decât apa obișnuită. âApa uscatăâ se poate dovedi utilă și în depozitarea metanului și extinderea potențialei surse de energie a gazelor naturale. Dr Ben Carter, de la Universitatea din Liverpool, și-a prezentat cercetările asupra âapei uscateâ la a 240-a reuniune națională a American Chemical Society de la Boston. El a spus cu această ocazie: âNu există nimic mai complet decât această substanță. Credem că «apa uscată» va face valuri în viitorâ. O altă aplicație demonstrată de echipa dr Carter a fost folosirea âapei uscateâ drept catalizator pentru accele-rarea reacției între hidrogen și acidul maleic. Așa se produce acidul succinic, material brut esențial folosit pe scară largă la medicamente, ingrediente în alimente și produse de consum.
În mod normal, hidrogenul și acidul maleic trebuie amestecate prin agitare pentru a rezulta acidul succinic. Operațiunea nu mai este necesară dacă se utilizează particule de âapă uscatăâ ce conțin acid maleic, lucru care face procesul mai curat și mai eficient din punct de vedere energetic.