Guvernul şi populaţia, cei mai mari datornici la ENET

0
475


Guvernul și populația sunt cei mai mari datornici la societatea  focșăneană de termoficare ENET. Astfel, Guvernul României are o restanță de 5,4 milioane de lei, în contul subvenției, iar populația are datorii de peste 8,4 milioane de lei. Primăria Focșani datorează, la rându-i, 3,4 milioane de lei. Din cauza datoriilor, Distrigaz a tăiat robinetul care alimentează cu gaze ENET.

Directorul ENET Focșani, Valter Popescu, a declarat că Guvernul României, bugetul local și populația datorează peste 21 milioane de lei pentru energia termică furnizată. Din cauza acestui blocaj financiar, societatea de termoficare nu a putut plăti facturile către Distrigaz, care a sistat alimentarea cu gaze. „Din cauza datoriilor neplătite de populație, dar și din cauza neplății subvenției de către Guvern, am ajuns în situația de a nu mai putea plăti facturile la gaze. În acest moment, avem datorii de aproximativ 12 milioane de lei la Distrigaz, iar pentru reluarea furnizării ne aflăm în negocieri cu oficiali de la această societate și sperăm ca în zilele următoare să ajungem la o înțelegere privind reeșalonarea datoriilor pentru a putea relua furnizarea de gaze naturale”, a precizat Valter Popescu. ENET ar avea nevoie de peste 30 milioane metri cubi de gaze naturale, la iarnă. Aceasta în condițiile în care iarna nu este geroasă și nu va crește consumul, așa cum s-a întâmplat anul trecut. „Deocamdată nu avem asigurate fondurile. Așteptăm să vedem ce sume vom primi în urma rectificării bugetare. Oricum, facturile la combustibil se plătesc lunar și nu avem nevoie de toți banii la început”, a explicat Valter Popescu.
Acesta a adăugat că Guvernul nu va putea elimina subvențiile de la energia termică deoarece populația nu poate suporta costurile reale, iar propunerea de plată diferențiată în funcție de venituri încalcă „principiul solidarității”. „Eliminarea subvențiilor propusă inițial de guvern, nu este posibilă, deoarece în acest moment populația nu poate suporta costurile reale. Conform unui studiu realizat la nivel național, până în anul 2023 și în condițiile în care se va înregistra o creștere economică anuală de 5%, populația României nu-și va permite să plătească prețul real la energia termică. Nici propunerea guvernanților de a plăti diferențiat, în funcție de venituri, nu este corectă, deoarece se încalcă principiul solidarității”, a precizat Popescu.

Prețuri majorate cu 257%

Dacă subvențiile vor fi eliminate, prețul la energia termică va deveni de nesuportat pentru focșăneni. Aproape 700 lei va fi factura la încălzire pentru un apartament cu două camere, racordat la sistemul centralizat de încălzire. Eliminarea subvenției la energia termică va crește prețul la gigacalorie cu 257% față de prețul actual.
În municipiul Focșani, 19.891 apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, serviciu prestat de ENET. În aceste apartamente locuiesc apro-ximativ 60 de mii de persoane, majoritatea fiind pensionari, angajați în sistemul bugetar, șomeri și copii.
Å¢inând cont de faptul că veniturile acestor oameni sunt mici și foarte mici, guvernele anterioare au stabilit ca o parte din prețul gigacaloriei să fie suportată de stat.
În prezent, focșănenii plătesc 195 lei/gigacaloria, dar la iarnă s-ar putea să achite aproape 390 lei.

***

Consumul mediu lunar pentru un apartament cu două camere este de circa 1,8 gigacalorii. Asta înseamnă că doar factura la căldură ajunge la aproape 700 lei. Prețul poate crește dacă iarna va fi geroasă, iar producătorul de energie termică din Focșani va avea cheltuieli mai mari, așa cum s-a întâmplat în iarna care a trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here