Val de concedieri în septembrie

0
359


Salariații Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă vor acorda, în perioada următoare, servicii de preconcediere celor 306 persoane care vor fi disponibilizate în luna septembrie. Potrivit celor declarate de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvînt al instituției, aceste concedieri au fost anunțate de patru angajatori din județul nostru, cu domeniile de activitate administrație publică, apărare, activități de investigație și protecție și lucrări de construcție a căilor ferate de suprafață și subteran. „Cu tot cu aceste disponibilizări ce urmează să se facă în luna septembrie, de la începutul anului și până în prezent sunt 882 de oameni care au devenit șomeri. Aceștia au fost disponibilizați de către 16 angajatori ce-și desfășoară activitatea în industria alimentară, silvicultură, administrație pu-blică, apărare, reparații vagoane, comerț și altele”, a declarat Daniela Brihoianu, precizând totodată că la nivel de județ, la începutul acestei luni erau înregistrați 11.662 șomeri din care 4.648 femei, neindemnizați 7.278 și beneficiari de indemnizație de șomaj 4.384. Astfel, la finele lunii iulie a.c., în Vrancea s-a înregistrat o rată a șomajului de 7,7%.
Potrivit legislației în vigoare, indemnizația de șomaj se acordă pe o perioadă de maxim 12 luni, în cuantum de 75% din leafa minimă pe economie la care se adaugă un procent între 3 și 10%, în funcție de vechime, ce se aplică la media ultimelor 12 salarii obținute de persoanele disponibilizate. Indemnizația de șomaj se acordă șomerilor în funcție de stagiul de cotizare, pe perioadele următoare: 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an; 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani; 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Cuantumul acestei indemnizații este diferențiat, variind în funcție de stagiul de cotizare realizat. Aceste cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare sunt: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani; 5% pentru cei cu un stagiu de cotizare de minim 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani; 10% pentru cei cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.
Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru șomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru șomaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here