Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Plăteşti de două ori, primeşti o dată


Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duță, a declarat, vineri, agenției MEDIAFAX, că persoanele care obțin venituri din drepturi de autor, dar și pe cartea de muncă, plătesc de două ori contribuția la asigurările sociale de sănătate. „Sunt trei situații. Una care vizează persoanele ce obțin venituri, altele decât din drepturi de autor, și care plătesc contribuția la asigurările de sănătate. Apoi, sunt cei care primesc venituri din drepturi de autor, dar au și carte de muncă. Aceștia plătesc de două ori contribuția la asi-gurările sociale de sănătate. Adică, o dată pentru drepturile de autor, iar a doua oară pentru cartea de muncă”, a precizat președintele CNAS. A treia categorie este reprezentată de persoanele care obțin doar ocazional venituri din drepturile de autor. „În acest caz, nu este plătită contribuția la asigurările sociale de sănătate”, a mai spus președintele CNAS, Lucian Duță.
Guvernul a aprobat, pe 2 august, normele metodolo-gice de aplicare a ultimelor modificări efectuate la Codul Fiscal, prin care a fost extinsă baza de impo-zitare, norme care reglementează inclusiv sistemul de impunere în cazul persoanelor plătite prin drepturi de autor.
Angajații plătiți pe drepturi de autor și cei care funcționează ca și PFA sunt obligați să plătească de la 1 iulie contribuții sociale, suma totală a acestora ajungând la 16,5% din venitul net, a declarat avocatul specializat în fiscalitate, Gabriel Biriș, partener fondator la Biriș Goran, la videochatul incont.ro. „Obligațiile de declarare, reținere și plată aparțin plătitorului de venit, spune ordonanța, normele o contrazic însă, dar legea trebuie interpretată în sensul ei, nu în sensul neaplicării așa că la independenți, plătitorul nu are cum să declare pentru că se plătește la câștig”, a spus Biriș.
Potrivit acestuia, autorii și-au dat seama ulterior că ceea ce au scris în ordonanță nu reflectă ce vroiau să scrie și au modificat prin norme, „numai că normele date acum sunt nelegale pentru că nu pot să adauge la lege!”. „E o situație foarte grea. Nu a existat niciodată în fiscalitatea românească un astfel de exemplu. Nu știm cum să ne plătim impozitele și suntem expuși la riscuri incredibile”, a adăugat avocatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?