Guvernul ne lasă fără medici

0
371


Inițiativa ministrului Sănătății de a interzice medicilor din spitalele de stat să lucreze în mediul privat va duce la distrugerea sistemului sanitar. Medicii vrânceni critică această idee și arată că doctorii capabili vor alege să lucreze în clinicile private și nu în sistemul bugetar unde salariile sunt tăiate cu 25%.

Medicii vrânceni sunt împotriva inițiativei ministrului Sănătății care prevede ca medicilor care lucrează în sistemul sanitar de stat să nu li se mai permită să lucreze, în același timp, și la privat. Ei spun că un astfel de proiect nu ar face altceva decât să grăbească spre colaps un sistem medical muribund. Conform legislației în vigoare, medicilor nu li se poate interzice să aibă două locuri de muncă. „E o imbecilitate! Dacă nu pot lucra în sistemul sanitar privat, ce le rămâne medicilor de făcut, să-și facă firme de pompe funebre? În aceste condiții, va fi o lipsă de medici în sistemul pu-blic, pentru că medicii capabili vor migra spre privat. Acest lucru va fi în defavoarea pacienților, aceștia vor fi nevoiți să se ducă la privat ca să nu aștepte să fie programați peste două luni la medicii de la stat care mai rămân în sistem. Nu mai vorbim de faptul că acest proiect reprezintă o îngrădire a dreptului la muncă”, a declarat doctorul Valentin Ochean, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Vrancea.
Cei mai mulți medici s-ar îndrepta către mediul privat, pentru că se câștigă mai bine. Ceilalți ar trebui să facă față unui număr mult mai mare de pacienți, asta în condițiile în care România se situează sub media UE în ceea ce privește numărul de medici specialiști la 100.000 de locuitori.
Å¢ara noastră are 103 medici la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 259 la 100.000 locuitori.
„Este un proiect foarte bun dacă vrei să pui la pământ sistemul sanitar românesc. Ar fi o variantă, dacă ar fi suficienți medici care să acopere plecările, dar, cum există deja un deficit de medici, prin această măsură Guvernul nu ar face altceva decât să distrugă sistemul sanitar. Dacă se aplică, mulți dintre colegii mei ar pleca, inclusiv eu”, afirmă dr. Ion Săndulescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

„Ne întoarcem la dictatura lui Ceaușescu”

Medicii spun că cei mai dezavantajați vor fi chiar pacienții. În spitalele din țară este deja un deficit de medici iar angajările în sistemul sanitar sunt blocate. Puținii medici care ar rămâne în sistemul de stat ar avea un număr și mai mare de pacienți, iar aceștia ar trebui să aștepte mai mult timp până să fie consultați. „Au mai fost astfel de inițiative, dar nu s-au pus în practică, nu au cum să fie aplicate. Peste tot în lume, oamenii au câte 2-3 joburi ca să poată supraviețui. Acum s-au mai tăiat și salariile, ce o să facem? E timpul meu liber, pot să fac ce vreau, să călătoresc, să muncesc. Nu are nicio logică inițiativa aceasta, nu se poate aplica decât dacă ne întoarcem la dictatura lui Ceaușescu” este de părere dr. George Munteanu, medic pediatru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here