Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica, acuză majorările de impozite anunțate de ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, care se vor transforma într-un bir greu de suportat pentru acei cetățeni ai României care trăiesc dintr-o agricultură de subzistență. Într-un comunicat de presă, deputatul social democrat a arătat că impozitul pe terenul agricol este, în medie 10 euro/hectar, fiind introdus în 2006, „când ministrul Finanțelor era tot Sebastian Vlădescu”. Social democratul a afirmat că o astfel de decizie arată clar faptul că actualul Executiv se confruntă cu o scădere evidentă a veniturilor, ca urmare a măsurilor lipsite de profesionalism pe care le-a luat la începutul semestrului II și care vor duce la scăderea și pe viitor a veniturilor bugetare. Fără a încerca găsirea unor soluții viabile, precizează Ciprian Nica, Guvernul lui Băsescu alege calea cea mai simplă și „va majora taxele tot în zona celor săraci și amărâți, respectiv fermierii care și așa abia reușesc, de la an la an, să lucreze pământurile pe care le au în proprietate”.
„Viticultorii din Panciu, Å¢ifești, Fitionești, Movilița și Păunești nu își mai pot vinde strugurii sau vinul pe piața internă deoarece statul facilitează importurile de vinuri de slabă calitate din Uniunea Europeană care sunt vândute sub mărci locale. Legumicultorii din Garoafa, Bătinești și din Bizighești nu mai pot vinde nici ei roșiile pe care le cultivă toată vara pentru că piața este plină de roșii din Grecia și Turcia. Iar cultivatorii de cereale se confruntă cu mari probleme legate de irigații. Cultivă toamna sau primăvara și toată vara aprind lumânări la biserică și se roagă să plouă. Dacă plouă, fac recoltă mai bunicică și își scot cheltuielile de peste an, dacă nu plouă, mai înregistrează un an cu pierderi, așa cum au mai avut”, arată deputatul de Vrancea.
Ciprian Nica acuză dezinteresul actualei puteri față de o strategie coerentă de dezvoltare a sectorului agricol, pentru care ar fi putut profita din plin de oportunitățile oferite de Uniunea Europeană, în condițiile în care România are un comisar european în domeniu, la Bruxelles. „Practic, pe plan european România nu mai contează, din punct de vedere al exporturilor agricole și, din ce în ce mai mult, produsele agricole românești nu se mai pot impune nici pe piața autohtonă”, a arătat deputatul. În aceste condiții, nu este de mirare că agricultura a rămas Cenușăreasa economiei. „Poate că în acest domeniu Băsescu ar trebui să se întrebe «ce aș putea face eu pentru salvarea agriculturii?» înainte de a cere noi biruri pe terenurile agricole. Altfel nu facem decât să «tundem oaia până la piele fără să simtă» și să îngropăm definitiv acest sector economic lăsat de izbeliște, la voia naturii și a speculanților”, a precizat deputatul social democrat.