Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Datoriile blochează preluarea spitalelor de către Consiliul Judeţean


Trei spitale din Vrancea nu au fost preluate de Consiliul Județean din cauza datoriilor acumulate către furnizori. Datoriile Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani depășesc 21,857 milioane lei. Consiliul Județean a mai solicitat asigurarea anuală a sumelor necesare funcționării de la bugetul Ministerului Sănătății prin contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate și asigurarea de investiții pentru reabilitarea și modernizarea spitalelor.

Situația spitalelor din Focșani, Vidra și Dumbrăveni a fost discutată în ședința Comisiei de Dialog Social organizată, ieri, la Prefectură. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au arătat că, în data de 17 august, Consiliul Județean a înaintat protocoalele de preluare către DSP dar cu modificări referitoare la plata arieratelor înre-gistrate până la 30 iunie 2010, asigurarea anuală a sumelor necesare funcționării de la bugetul Ministerului Sănătății prin contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Al treilea articol adăugat de Consiliul Județean se referă la asigurarea de investiții pentru reabilitarea și modernizarea spitalelor.
Reprezentanții DSP au arătat că situația datoriilor urmează să fie analizată de aceeași comisie care a efectuat controlul pentru arieratele înregistrate până la 31 martie. Comisia va finaliza această analiză până la 1 septembrie. „Vineri dimineață am primit de la Ministerul Sănătății, un ordin pentru constituirea comisiilor mixte de analiză și control a unităților sanitare cu paturi. Este vorba de aceeași comisie care a efectuat controlul pentru arierate până la 31 martie. Această comisie va prelungi perioada până la 30 iunie. Arieratele vor fi analizate până la 30 iunie 2010. Urmează ca, de astăzi, comisia să intre în acțiune iar până la 1 septembrie va trebui să fie finalizată această analiză. Probabil că în perioada următoare se va rezolva și acest diferend cu Consiliul Județean”, a afirmat Mircea Stoenoiu, șef serviciu în cadrul DSP.

Datoriile depășesc 21 milioane lei

Obiecțiile Consiliului Județean referitoare la preluarea spitalelor din Focșani, Vidra și Dumbrăveni sunt legate de datoriile foarte mari înregistrate de Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”. Această unitate medicală trebuie să plătească peste 21 milioane de lei către furnizori. În condițiile în care această sumă nu ar fi achitată de către Ministerul Sănătății există riscul ca furnizorii să ceară plata datoriilor de către administrația județeană. Aceste datorii au fost înregistrate la furnizorii de medicamente, materiale sanitare, alimente, analize service la aparatura medicală din  spital.

Subfinanțare în sistemul medical

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani este unitatea medicală din județ cu cea mai mare adresabilitate. Peste trei mii de persoane sunt internate lunar iar, anual, peste 36 mii de persoane. În aceste condiții, atât CJAS vrancea, cât și Ministerul Sănătății ar trebui să asigure fondurile necesare pentru ca unitatea spitalicească să funcționeze în condiții normale. Totuși, CJAS nu asigură nici măcar datoriile contractuale, cu toate că acestea sunt la jumătate față de valoarea reală necesară pentru buna funcționare a spitalului. „Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”, din Focșani este subfinanțat. Acesta a primit de la CJAS suma de 44 de milioane de lei, în condițiile în care necesarul ar fi de 85,8 milioane de lei”, a precizat directorul Spitalului Județean, doctorul Nicolae Moise. El a mai adăugat că soluții de remediere a acestei situații ar fi rectificarea bugetului și introducerea sistemului de coplată.

Oprișan cere plata datoriilor Spitalului Județean

Consiliul Județean Vrancea nu va prelua această unitate me-dicală dacă Ministerul Sănătății nu va plăti datoriile Spitalului Județean care sunt în cuantum de 21,857 milioane lei. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat la ultima ședință a administrației județene că va semna protocoalele de preluare – predare condiționat de stingerea la data preluării a tuturor debitelor unităților spitalicești și cu dovada asigurării sumelor de funcționare de către Ministerul Sănătății împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate. O altă condiție este demararea unui program național de reabilitare a spitalelor.
Marian Oprișan a afirmat că este falsă teoria că preluarea managementului nu înseamnă și preluarea datoriilor. „Spitalele devin instituții subordonate Consiliului Județean, bugetul acestora fiind aprobat de autoritatea județeană, în Ordonanța de Urgență 862 din 2008 fiind specificat că bugetul spitalului se susține nu doar de Ministerul Sănătății ci și din bugetul autorității care îl preia. Dacă ministerul nu plătește datoriile unităților spitalicești, autoritatea locală trebuie să asigure resurse și ne aflăm, astăzi, în situația în care numai Spitalul Județean de Urgență «Sfântul Pantelimon» Focșani are o datorie de 219 miliarde lei vechi. În această sumă nu sunt incluse majorările, penalizările și eventualele cheltuieli de executare silită”, a afirmat Marian Oprișan.

Legislație neclară în cazul datoriilor

Ordinul ministrului Sănătății 897 din 2010 arată că vor fi achitate doar datoriile scadente la 31 martie și care sunt neachitate în acest moment, însă nu face referire la datoriile acumulate între 31 martie și până la data preluării. „Noi nu putem să încălcăm ordonanța, deși este cel mai prost act, care vrea să mascheze incompetența Guvernului folosind ca titlu de descentralizare pasarea responsabilității sistemului sanitar administrațiilor locale. Nu există nicăieri, în nicio țară cu democrație consolidată din Europa, descentralizare fără asigurarea finanțării”, a afirmat președintele Consiliului Județean Vrancea.

Aviz negativ pentru descentralizarea din domeniul Sănătății

Senatorii din Comisia pentru administrație publică au dat aviz negativ ordonanței de urgență a Guvernului 48/2010 referitoare la descentralizarea în domeniul Sănătății. În favoarea proiectului de lege a fost un singur vot, cel al vicepreședintelui comisiei, liberalul Constantin Cibu. Doi senatori – Florin Staicu (PDL) și Romeo Nicoară (PNL) – s-au abținut de la vot, iar ceilalți senatori, majoritatea de la PSD+PC și PDL, s-au exprimat „împotrivă”.
Președintele comisiei, demo-crat liberalul Petru Filip, s-a declarat „dezamăgit” de modul în care a fost gândită descentralizarea în domeniul Sănătății. „Eu o să votez împotriva acestei ordonanțe fiindcă nu cred în această descentralizare și în sistemul medical, așa cum a fost el gândit acum. Cunosc sistemul și nu cred că autoritățile locale sunt pregătite să își asume o astfel de responsabi-litate”, a declarat Filip.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?