Consumul regulat de spanac și de alte legume cu frunze verzi, ca varza, broccoli și lăptucile, reduce riscul de diabet de tip 2, cea mai răspândită formă a bolii, potrivit unui studiu publicat vineri în British Medical Journal. Fiind vorba de un domeniu controversat, autorii studiului avertizează că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a fi confirmate concluziile la care au ajuns ei.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, sub coordonarea lui Patrice Carter, a trecut în revistă șase studii, din SUA, China și Finlanda, realizate în rândul a 220.000 de persoane. Cercetările vizau legătura dintre consumul de fructe și legume și apariția diabetului de tip 2 (DT2) la adulți.
Potrivit studiului realizat în Marea Britanie, cei care mănâncă zilnic o porție suplimentară de circa 120 de grame de legume cu frunze verzi – diverse tipuri de varză, spanac, lăptuci – își reduc riscurile de a dezvolta diabet de tipul 2 cu 14%, însă creșterea consumului de fructe și legume în general are un efect neglijabil.
Totodată, acestea au un rol benefic asupra sănătății datorită conținutului de antioxidanți și magne-ziu. DT2, cea mai frecventă formă de diabet (90% din cazuri), s-a răspândit rapid din țările bogate în cele în curs de dezvoltare, odată cu propagarea pe plan mondial a obezității, din cauza sedentarismului, dar și a alimentației cu conținut ridicat de zahăr și grăsimi.
Peste 220 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet de tipul 2. În 2005, DT2 a ucis peste un mi-Slion de persoane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Pe de altă parte, potrivit unui studiu făcut în China pe șoareci, publicat miercuri în British Journal of Pharmacology, un extract natural din plante – emodina – ar putea reduce impactul diabetului de tip 2 asupra populației. Această substanță inhibă enzima numită „11-beta-HSD1”, care favorizează rezistența la insulină – hormonul care contribuie la extragerea zahărului din sânge și stocarea lui în altă parte.