Å¢ăranii vor fi obligați să plătească impozite mai mari pe terenurile agricole dar și pe venitul obținut din vânzarea produselor. Ministrul Finanțelor a anunțat deja creșterea impozitului pe terenurile agricole. Sunt următoarele victime ale Guvernului Boc, după deciziile privind tăierea cu 25% a salariilor, cu 15% a ajutorului de șomaj și a tuturor indemnizațiilor și majorarea cu 5 procente a TVA-ului.
Lipsiți de idei și fără o viziune a viitorului României, guvernanții pedeliști pregătesc taxe noi și impozite mai mari pentru țărani. Primul impozit vizat este cel asupra terenurilor agricole. Ministrul Finanțelor Publice, Sebastian Vlădescu, a afirmat, ieri, că impozitele pe terenurile agricole ar trebui să crească de la începutul anului viitor. Potrivit ministrului, creșterea impozitelor pe terenurile agricole va trebui decisă înainte de construcția bugetului pentru anul viitor și aplicată chiar de la începutul lui 2011.
„Terenurile agricole sunt impozitate. Există un impozit dar vreau să-l facem consistent. Decizia de majorare trebuie adoptată în perioada următoare, adică înainte de construcția bugetului pentru anul viitor”, a afirmat Sebastian Vlădescu, potrivit Agenției Mediafax.
Această măsură, practic, ar duce la falimentul zecilor de mii de fermieri vrânceni. O altă decizie a guvernanților a fost anunțată pentru terenurile agricole nelucrate. La finele săptămânii trecute, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat agenției Mediafax că susține impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate, dar că această măsură este una cu implicații politice, iar o decizie va fi luată doar în coaliție.
„Impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate este la stadiul de discuții. Am discutat-o informal atât la noi în minister, cât și cu Ministerul Finanțelor. Fiind o măsură de impozitare, nu poate fi propusă de noi ca proiect de act normativ, ci de către Ministerul Finanțelor”, a spus Dumitru.
Proprietarii de terenuri arabile situate în extravilan plătesc un impozit anual cuprins între 36 de lei și 43 lei pe hectar, banii ajungând la bugetele locale.
Se pregătește majorarea impozitului pe venitul din produsele agricole
Guvernanții pregătesc și un impozit mai mare asupra veniturilor din agricultură. În ultima ședință de guvern a fost discutat un inventar al tuturor acti-vităților care nu sunt impozitate prin cota unică și s-a constatat că în această categorie intră, printre altele, și veniturile din agricultură. Situația centralizată a fost prezentată în Guvern de ministrul Finanțelor, după ce președintele Traian Băsescu a declarat că pentru orice venit trebuie introdusă cota unică de impozitare.
Veniturile din agricultură rea-lizate prin valorificarea produselor agricole obținute după recoltare în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, și distribuite către unități specializate pentru colectare ori de procedare industrială sunt impozitate prin reținere la sursă cu o cotă de 2% aplicată la valoarea produselor livrate, impozitul fiind final. În urmă cu o săptămână, președintele Traian Băsescu a declarat, la postul public de radio, că introducerea cotei unice de impozitare pe orice fel de venit i se pare o soluție și că Guvernul trebuie să rezolve această problemă. O asemenea decizie ar însemna ca țăranii să plătească 16% din venitul obținut prin vânzarea produselor agricole, ceea ce înseamnă mult mai mult decât plătește, de exemplu, o firmă profitabilă. Un impozit de 16 % pe venitul obținut din vânzarea produselor agricole nu ar mai ține cont de munca depusă de fermier și care este inclusă în prețul produselor.