Bugetul Vrancei, ciuntit de Guvern

0
351


Birurile pe veniturile cetățenilor, reducerile de salarii și tăierea fondurilor alocate primăriilor și administrațiilor județene sunt soluțiile Guvernului incompetent Boc pentru ieșirea din criză. Executivul ia peste 34,4 milioane lei de la administrațiile locale din Vrancea în urma rectificării de buget aprobată ieri în ședința de Guvern. Prima rectificare de buget din acest an a redus considerabil fondurile alocate autorităților locale. Rectificarea negativă are loc după ce Ministerul Finanțelor Publice a „transferat” circa 9 milioane de lei de la Consiliul Județean și primăriile vrâncene în ultimul trimestru din 2010. Nu este exclus ca atunci să aibă loc încă o rectificare negativă iar administrațiile locale și Consiliul Județean să nu mai primească niciun leu sau să îi primească prea târziu, când nu mai pot fi cheltuiți.

Prima rectificare bugetară din acest an a redus cu peste 34,4 milioane lei, adică peste 344 mi-liarde lei vechi, fondurile alocate județului Vrancea. Sumele sunt prevăzute în anexele la proiectul ordonanței de guvern care aprobă rectificarea de buget pentru 2010. Cele mai mari sume au fost tăiate din fondurile pentru salarii și sporuri în învățământul preuniversitar din localitățile vrâncene, respectiv 18,62 mi-lioane lei. O altă sumă foarte mare, 13,4 milioane lei, adică peste 134 miliarde lei vechi, a fost luată din TVA-ul pentru echilibrarea bugetelor locale. Conform anexelor a mai fost redusă, cu 1,3 milioane lei, suma din TVA pentru cheltuielile instituțiilor descentralizate, fără a fi afectate fondurile alocate pentru protecția copilului și asistența socială. De asemenea, Consiliul Județean pierde aproape un mi-lion de lei de la capitolul moder-nizări de drumuri. Aceasta în condițiile în care suma alocată la începutul anului era prea mică și nu acoperea necesarul pentru realizarea lucrărilor de investiții pe drumurile județene și comunale din Vrancea.
Rectificarea bugetară negativă are loc după ce, în urmă cu aproape o lună de zile, tot Ministerul Finanțelor Publice a „transferat” din trimestrul III în trimestrul IV circa 9 milioane de lei de la Consiliul Județean și primăriile vrâncene. Deși conducerea Direcției Generale a Finanțelor Publice a susținut că fondurile reprezentau un excedent bugetar, finanțiștii ar fi trebuit să știe că banii nu au putut fi cheltuiți de Consiliul Județean din cauza procesului intentat de Instituția Prefectului, care a blocat bugetul administrației județene. Procesul a fost intentat în martie și abia la sfârșitul lunii iulie, Prefectura a renunțat la plângere. Acesta este unul dintre motivele pentru care Consiliul Județean avea peste 4 milioane de lei în cont. Toate acestea confirmă acuzațiile că finanțiștii aflați la comanda prefectului portocaliu și a pedeliștilor locali au pus la cale una dintre cele mai mari escrocherii din ultimii 20 de ani. De altfel, contul deschis la Trezorerie este supravegheat, iar finanțiștii știu oricând ce sume au intrat, proveniența lor și nu au scuze când spun că nu exista o evidență clară a fondurilor. Ulterior, când banii puteau fi alocați pentru plata facturilor la drumuri, pentru proiecte aflate în derulare și pentru cheltuielile necesare funcționării administrației județene, au fost „pasați” din trimestrul III în trimestrul IV.
Astfel, rectificarea negativă și transferarea sumelor de bani vor afecta grav activitatea Consiliului Județean care nu va mai putea desfășura activitățile propuse în a doua jumătate a anului pentru dezvoltarea județului.

Tăierea fondurilor sabotează programele de investiții

Rectificarea negativă este cu atât mai surprinzătoare cu cât finanțiștii știu exact situația dezastruoasă a administrațiilor locale vrâncene unde nu mai sunt bani nici măcar de salarii. Indiferent că este vorba de orașe precum Panciu, Adjud, Mărășești, Odobești sau comune precum Fitionești, Andreiașu, Cîrligele, administrațiile locale nu mai au bani pentru salarii, programe de investiții și cer sprijinul financiar de la bugetul statului. În schimb, guvernul Boc taie din fondurile alocate la începutul anului și, practic, trimite în faliment administrațiile locale.
Reducerea fondurilor alocate Consiliului Județean și primăriilor vrâncene are drept consecință sabotarea proiectelor și programelor derulate de acestea. Cel mai concludent exemplu este situația în care se află programul de reabilitare și modernizare a drumurilor județene. Demarat în 2007 la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, acest proiect vizează modernizarea tuturor drumurilor județene. Numai că, prin ultimele operațiuni abuzive ale guvernanților portocalii, administrația județeană se află în imposibilitatea de a achita lucrările efectuate de constructori pentru aceste drumuri.
Programul de modernizare a drumurilor județene, inițiat de președintele Marian Oprișan, prevedea, pentru acest an, continuarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumurilor județene DJ 205 D, Valea Sării-Năruja-Paltin-Nereju-Brădăcești, 205 E Vidra-Vizantea-Cîmpuri, 205B sector -Odobești-Jariștea-Bolotești și sectorul Bolotești-Å¢ifești-Satul Nou. Pe drumurile menționate mai sus sunt efectuate lucrări neplătite în valoare de 15 mi-lioane lei. De asemenea, anul acesta, Consiliul Județean trebuie să demareze lucrările la drumurile județene 205K Răcoasa-Mărăști, DJ 204D Focșani – Suraia – Vadu Roșca – Vulturu și DJ 204B Măicănești – Râmniceni – Botești – Tătăranu.

Oprișan cere finanțiștilor să nu blocheze administrația județeană

 Reamintim că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a transmis adrese primului ministru Emil Boc, ministrului Finanțelor Publice, ministrului Administrației și Internelor. În documente se cere analizarea situației, arătând că, în trimestrul III, instituția are un buget de doar 4% din bugetul anual, fapt care va duce la blocarea activităților, dacă sumele transferate nu vor fi realocate.
Prin urmare, cetățenii județului Vrancea, cei care contribuie la bugetul de stat și, implicit la bugetul Consiliului Județean, trebuie să știe că drumurile județene nu vor mai putea fi întreținute, nu se vor mai putea derula noi investiții și că, în ge-neral, toate proiectele de dezvoltare pe care administrația județeană le-a gândit riscă să fie stopate din cauza unor decizii politice abuzive și abe-rante care afectează aproape 400.000 de locuitori „de dra-gul unor ordine aberante venite de la o serie de politicieni de mucava, incapabili să aibă soluții viabile atunci când se confruntă cu probleme reale și a căror unic scop este acela de a face rău”.

Rectificare negativă

TVA pentru drumurile județene și comunale -984 mii lei
TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor -18.625 mii lei
TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor -1.397 mii lei
TVA pentru echilibrarea bugetelor locale -13.413 mii lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here