Cel mai important debitor vrâncean la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) are de achitat suma de 34.229 lei. Pentru a-și recupera banii, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) poate cere executarea silită a debitorilor, cum, de altfel, s-a întâmplat și în acest caz.
Mulți vrânceni se trezesc cu notificări, obligații de plată, sau chiar popriri pe conturile bancare pentru că nu își achită datoriile. Până la sfârșitul lunii iulie, reprezentanții CAS trimi-seseră mai mult de 600 de notificări de plată debitorilor. Totodată, au fost luate 297 de decizii de plată, iar 212 dintre datornici au primit somații și titluri executorii. 597 de persoane au suferit popriri pe ve-nituri, banii datorați fiind luați direct din conturile acestora. Suma totală datorată de persoanele care desfășoară acti-vități independente se ridică la 4.049.372 lei. „Colectarea contribuției la FNUASS se face de către casele de asigurări de sănătate potrivit legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății cu modificările și completările ulterioare, legii 571/ 2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și Ordonanței Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală”, a declarat Iustina Micu, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea.
Obligațiile de plată către bugetul FNUASS trebuie depuse trimestrial, pentru a evita luarea de astfel de decizii. Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, persoana asigurată are obligația plății unei contribuții bănești lunare pentru asigurările de sănătate, sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică atât asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, cât și veniturilor impozabile realizate de persoane care desfășoară activități independente, care se supun impozitului pe venit.