Timp de patru zile, cât cani-cula a planat asupra județului nostru, Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea a fost foarte solicitat de vrânceni. Între 13 și 16 august, 517 persoane au sunat la ambulanță pentru a cere ajutorul medicilor, asta însemnând o medie de aproape 130 de persoane pe zi.
De la dureri de cap și amețeli, până la stări de leșin, cu astfel de pro-bleme s-au confruntat mulți dintre vrânceni în luna august, din cauza căldurii. Pericolele căldurii au vizat în special bolnavii cronici, ale căror boli au fost agravate de gradele Celsius.
De ajutor medical au avut parte și cei care se considerau sănătoși, dar care nu au rezistat temperaturilor ridicate. Pe parcursul acestei luni, din cauza caniculei, 18 persoane au suferit lipotimii, iar una și-a pierdut viața. Codul galben de caniculă a fost menținut până ieri în aproximativ jumătate din județul Vrancea, disconfortul termic fiind ridicat în zonele vizate.
Medicii de la ambulanță sunt în continuare pregătiți să ofere ajutor de specialitate tuturor celor care au nevoie, dar este de dorit ca populația să se protejeze pentru a nu se ajunge în această situație.
Medicii avertizează că expunerea prelungită la soare poate conduce la șoc termic, iar cei mai afectați sunt copiii, bătrânii și cei cu boli cronice. Doctorii recomandă populației să evite expunerea la soare între orele 11.00 și 18.00 și să bea cel puțin doi litri de lichide pe zi.
În schimb, ieri, meteorologii au emis o nouă atenționare de cod galben, dar de ploi și vijelii valabilă până în această dimineață, la ora 6.00. Au fost vizate 14 județe, prin-tre care și Vrancea. „În aceste zone vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 30 – 40 l/mp”, au susținut meteorologii.