Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

UNIVERSITATEA ECOLOGICĂ, acum şi în Focşani


Universitatea Ecologică din București și-a deschis filială și în Municipiul Focșani. În 2009, instituția de învățământ superior a obținut calificativul „încredere” din partea Biroului Executiv al Consiliului Agenției  Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Certificatul, obținut în urma evaluării  instituționale, este semnat chiar de președintele ARACIS, profesor universitar doctor inginer Ioan Curtu.
Rectorul Universității Ecologice din București, profesor universitar doctor Alexandru Å¢iclea, spune că, în 1990, Universitatea Ecologică a fost un proiect îndrăzneț. De-a lungul timpului, instituția a demonstrat opozanților că acest tip de învățământ are locul său specific.

„La începutul anilor 1990, pe stradă și în birouri oficiale se derula o revoluție de sistem și de schimbare de regim. În paralel, în clase și în aule, se gândea o altă re-voluție, la nivelul învățământului superior: promovarea învățământului superior particular.O echipă de cadre didactice și specialiști a avut tăria și abilitatea de a da consistență și realism unui proiect îndrăzneț și astfel, în aprilie 1990, s-a născut Universitatea Ecologică din București, prima universitate particulară în tabloul complex al educației universitare din România. Anii care au fost ani de supraviețuire, de învingere a opozanților conceptului de învățământ universitar particular și apoi de afirmare și demonstrare că acest învățământ are locul său specific și poate contribui la dezvoltarea intelectuală și profesională a societății românești. Câteva repere ale parcursului Universității noastre merită a fi menționate:
– 1991-1994 dobândirea personalității juridice ca parte a Societății „Ateneul Român”;
– 1997-1998 întocmirea rapoartelor de autoevaluare, în vederea acreditării pentru un număr de 9 specializări. În luna mai, 2000, Plenul Senatului României confirmă acreditarea a 6 facultăți. Din păcate, la Camera Deputaților, verdictul a fost amânat câțiva ani. Dar, la 28 iunie 2003, a intervenit momentul de răscruce în viața Universității: aprobarea Legii nr. 282/2003, promulgată prin Decret Prezidențial, prin care se înființează Universitatea Ecologică din București, ca instituție de învățământ superior, persoană juridică de drept privat și de utilitate publică, parte a sistemului de învățământ superior din România, cu 5 facultăți: Drept, Educație Fizică și Sport, Inginerie Managerială, Management, Åžtiințele Naturii și Ecologie. Acest nou orizont a permis Universității noastre, derularea într-un ritm alert a unor acțiuni de dezvoltare a bazei materiale (sedii proprii, noi dotări și facilități), dar mai ales îmbogățirea ofertei educaționale. Au fost autorizate și acreditate noi facultăți – Psihologie și Åžtiințele Comunicării – și acreditate un număr semnificativ de masterate și cursuri postuniversitare. Au fost promovate noi specializări: Ingineria mediului și administrație publică, precum și cursuri de formare profesională a adulților. Facultatea de Management a devenit Facultatea de Åžtiințe Economice, cu specializarea finanțe – bănci, precum și cu o nouă specializare – admi-nistrarea afacerilor –  ope-rațională din anul universitar 2009-2010. Un accent deosebit s-a pus pe dezvoltarea activității de cer-cetare, atât ca resursă umană, cât și ca dotare și logistică. Astăzi, UEB este recunoscută de instituțiile abilitate ale cercetării în domenii complexe cu impact asupra sectoarelor socio-economice ale României. Numeroase cadre didactice ale Universității sunt cunoscute și recunoscute ca personalități de prestigiu intern și internațional, ce fac cinste învățământului universitar românesc. Avem ce oferi tinerilor care optează pentru noi și doresc să se formeze pentru viață și profesie în Universitatea noastră. Împreună cu ei vom acționa pentru mărețul deziderat: Universitatea Ecologică din București să se situeze în rândul celor mai prestigioase Universități din România și Europa”, a declarat rectorul Universității Ecologice, profesor universitar doctor Alexandru Å¢iclea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?