Fluturașii sărăciei au ajuns în mâna angajaților din sistemul bugetar vrâncean și arată adevărata dimensiune a jafului comis de un guvern incompetent și incoerent cu propriile decizii. Deși președintele Traian Bãsescu a anunțat că reducerile salariale din sistemul bugetar sunt de 25 %, în realitate, aceste reduceri ajung chiar și la 35 %, adică cu 10 % mai mari. Impozitarea se face la salariul brut plus sporuri, cele care nu au fost deja tăiate, iar în urma calculelor reiese că diminuările salariale sunt și de 35 la sutã. De aceste reduceri sunt afectate și salariile mai mici de 700 de lei, ceea ce face ca unii funcționari să primeascã pentru o lună de muncă puțin peste 400 de lei.
Fluturașii sărăciei care au ajuns în mâna angajaților din sistemul bugetar vrâncean arată adevărata dimensiune a jafului comis de un guvern incompetent și incoerent cu propriile decizii. Medici, asistenți, profesori, funcționari publici din primării, consiliul județean sau instituții publice deconcentrate au primit cu groază fluturașii care au arătat reducerea veniturilor din luna august. Oamenii au datorii la bănci, copii la școli sau au grijă de părinți și bunici care nu au niciun fel de sursă de venit, iar reducerile salariale puse în practică de guvernanții incompetenți i-au adus în situația disperată de a nu mai avea ce pune pe masă. Mulți funcționari au deja pro-bleme foarte mari din cauza datoriilor pe care le înre-gistrează la bănci sau la furnizorii de utilități și sunt în pericol să își piardă casele, singurele bunuri mai de preț pe care le au.
Åocul acestor oameni a fost și mai mare când au constatat cu surprindere că diminuările salariale sunt mai mari chiar și cu 10 la sută față de cele anunțate de Băsescu și Boc. În loc de 25%, reducerile sala-riale au ajuns și la 35%. Mai grav este că aceste reduceri afectează și salariile sub 700 de lei, ceea ce face ca unii funcționari să primească pentru o lună de muncă puțin peste 400 de lei. Oamenii spun că banii nu le ajung nici pentru subzistență.
Primarii localităților vrâncene susțin că aceste reduceri salariale sunt „un genocid pus la cale de Guvernul Boc-Băsescu, la adresa poporului român”. „Traian Băsescu ne-a anunțat că reducerile salariale din sistemul bugetar vor fi de 25%, dar, în realitate, reducerea salarială, în cazul funcționa-rilor din Primăria Fitionești, este de 34-35%. Impozitarea se face la salariul brut plus sporuri, cele care nu au fost deja tăiate, iar în urma calculelor reiese că diminuările salariale sunt de 34-35 la sută. Este o golănie foarte mare a guvernanților. Åi este pentru a mia oară când guvernanții ne mint. Cu un salariu de 470 de lei nu se poate supraviețui, ca să nu mai vorbim de plata datoriilor, taxelor și impozitelor. Este un genocid pus la cale de Guvernul Boc-Băsescu, la adresa poporului român”, a afirmat primarul Iordache Cazacu.
400 de lei, salariul unui funcționar din primărie
Primarul din Fitionești a adăugat că atât el cât și ceilalți primari din județ au o dilemă în ceea ce privește remune-rația lor, care este numită ba indemnizație, ba salariu, în funcție de interesele guvernanților. „Ba ni se spune că avem indemnizații, ba că pri-mim salarii. Când e vorba să ni se acorde sporurile stabilite de lege ni se spune că nu avem dreptul deoarece avem indemnizații și nu salarii. Când e vorba să ne ia 25% din bani ni se spune că avem salarii. Aceasta este atitudinea guvernanților față de români”, a mai susținut primarul din Fitionești, Iordache Cazacu. Funcționarii din primării susțin că în timp ce salariile au fost tăiate prețurile au crescut, ceea ce i-a adus în imposibilitatea de a se mai putea descurca. „Eu aveam salariul de 600 de lei, iar după dimi-nuarea aceasta am mai primit 461 de lei. Cu acești bani nu poți trăi. Am copil la școală la Focșani și trebuie să-i asigur cele necesare. Am rate la bănci. Din ce să mai plătesc? Nu ai din ce. Nu știu ce au de gând guvernanții cu noi, o să ne jupoaie pielea de pe noi. Prețurile au crescut, iar salariile noastre au fost tăiate fără milă. Nu se gândesc la noi, la viața asta deja amărâtă pe care o trăim. Va fi vai de capul nostru. O să iasă lumea în stradă, că moare de foame”, susține Liliana, funcționar în cadrul unei primării vrâncene.
„Am ajuns cerșetori cu studii superioare”
În sistemul de învățământ vrâncean lucrează peste 5.500 de cadre didactice. Salariile acestora sunt derizorii. Un învățător debutant primește în urma reducerilor salariale aproape 400 de lei, iar un profesor debutant puțin peste 500 de lei. Din acești bani, dascălii ar trebui să-și plătească chiria, naveta către locurile de muncă, să plătească utilitățile, să-și cumpere haine și mâncare. Profesorii spun că acest lucru nu este posibil și că au ajuns „cerșetori cu studii superioare”. „Ca profesor am avut un salariu de 1.200 de lei înainte de reducere. După diminuarea cu 25% am mai rămas cu 820 de lei. Este strigător la cer, e cel mai nenorocit Guvern din câte au existat în România din toate timpurile. Nici măcar Ceaușescu și partidul comunist nu au făcut așa ceva. E un genocid la adresa românilor. Soluția ar fi ca acești nenorociți care ne guvernează să dispară din România. Să nu mai audă nici dracu de numele lor. Am ajuns cerșetori cu studii superioare”, a spus un profesor de la Åcoala Bordești.
Aceeași opinie o are și Constantin Grigore, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea. Acesta a afirmat că salariile profesorilor au fost micșorate cu 35% deoarece Băsescu nu îi simpatizează pe profesori. „Președintele Traian Băsescu nu simpatizează în niciun fel profesorii și de aceea își bate joc de noi. Dacă un învățător debutant avea salariu undeva la peste 600 de lei, după această dimi-nuare salariul este de 400 de lei. Adică o diminuare de peste 35%, mult mai mare decât diminuarea anunțată de guvern. Este un salariu de mi-zerie. Nu ai cum să trăiești cu acești bani. Tinerii profesori vor trebui să apeleze la părinți să le mai dea un ban de buzunar precum la puștii de școală care își mai cumpără un pachețel de biscuiți. Starea de spirit este de îngrijorare totală. Noi nu putem să fim taximetriști, nici ospătari, nici măcelari”, a precizat Constantin Grigore, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea.
Polițiștii, pompierii și jandarmii fac muncă voluntară
Polițiștii, pompierii și jandarmii vrânceni au încasat primele salarii diminuate cu peste 30 la sută și nu cu 25 la sută așa cum au susținut guvernanții. Deznădejdea se citește pe chipurile tuturor celor care se văd nevoiți să-și drămuiască fiecare leu pentru a nu ajunge pe drumuri. Spre exemplu, un agent care, în luna iulie, a pri-mit aproape 2.300 lei cu tot cu sporuri, ar fi trebuit să primească, după reducerea cu 25%, 1.840 lei. Totuși, fluturașul de salariu arată că suma primită este de doar 1.630 lei. Adică o reducere mult mai mare decât cea trâmbițată de Guvernul Boc. De altfel, în acest moment sunt agenți de poliție al căror salariu este mai mic de 1.000 lei. „Fiecare dintre noi avem rate. Când te duci și dai la bancă câteva sute lei, se simte în portofel iar acum că salariul mi s-a redus cu 500 lei se simte și mai mult. De multe ori, după ce achitam datoriile rămâneam cu acești bani pe care ei mi i-au luat și încercam să mă descurc. Dacă nu îi mai am, nu știu ce voi face. Reducerea se va simți și mai tare la finele lunii când bugetul se subțiază considerabil și când ne vom uita în portofel și vom vedea că nu mai avem bani de pâine. Va fi foarte greu și o să ajungem să murim de foame”, a precizat un ofițer din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție.
Jandarmii, pompierii și medicii vor să plece din țară
Jandarmii și pompierii spun că nu vor mai face muncă vo-luntară și vor respecta programul normal de lucru, chiar dacă sunt în slujba cetățenilor. „După această reducere cu 25% pot afirma fără dubii că facem muncă voluntară. Salariul mi-a fost diminuat cu 450 lei și, ca să-mi pot achita rata la casă, trebuie să mai adaug la salariu încă 100 lei. Soția are și ea salariu de bugetar și cred că toți cei care sunt în situația mea și au rate la bănci înțeleg ce spun. Nu știu ce vom face și nu văd cum am putea ieși din această situație. Voi încerca o perioadă să mă descurc așa iar dacă nu merge probabil voi pleca din această țară care nu ne oferă nimic”, susține unul din jandarmii vrânceni. Cei care se află în această situație spun că singura soluție este să renunțe la haine și la mâncare și poate așa vor face față situației în care se află toți bugetarii. „Până să văd fluturașul cu reducerea consistentă tot credeam că poate nu va fi așa. Banii pe care îi iau sunt foarte bine împărțiți și nu mai rămân nici măcar 10 lei din salariu. Cu ce ne vom mai lua de mâncare? Nu mai spun de altceva, nu știu și nici nu am găsit vreo soluție deși am încercat”, a spus și un angajat al ISU Vrancea.
Un studiu realizat de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România, în colaborare cu Centrul de Cercetare Socială „Solidaritatea”, la care au participat medici și asistenți medicali din județele din sud-estul României, printre care și Vrancea arată că 70% dintre angajații din sistemul sa-nitar vor să plece în străinătate. Studiul arată că 30% dintre cei care vor să plece fac deja sau urmează să facă demersuri în acest sens.