Universitatea Ecologică din București și-a deschis filială și în Municipiul Focșani. În 2009, instituția de învățământ superior a obținut calificativul „încredere” din partea Biroului Executiv al Consiliului Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Certificatul, obținut în urma evaluării instituționale, este semnat chiar de președintele ARACIS, profesor universitar doctor inginer Ioan Curtu.
Președintele Universității Ecologice din București, profesor universitar doctor Mircea Duțu, spune că aceasta este singura instituție de învățământ superior din țară care urmărește, prioritar, asigurarea unei pregătiri ecologice complementare.
„Universitatea Ecologică din București ocupă un loc aparte, bine definit, în peisajul universitar românesc actual. Aceasta este nu numai prima universitate privată din România, fondată la 4 aprilie 1990, cu o tradiție care urcă la 1865, dar și unica instituție de învățământ superior din țară care urmărește prioritar asigurarea unei pregătiri ecologice complementare, în cadrul profesiilor tradiționale. Astfel, specialistul într-un anumit domeniu primește în amfiteatrele «Almei Mater» o serie de informații importante privind protecția mediului, respectul pentru natură și conservarea acesteia, din perspectiva preocupărilor sale viitoare. Este o misiune care aduce învățământului superior românesc o coordonată indispensabilă modernizării și conectării sale depline și rapide la civilizația occidentală. Vocația creștină și ori-ginea latină a limbii, dragostea pentru natură, convertită acum în ecologism modern, reprezintă pilonii apartenenței indiscutabile a românilor la Europa. Prin acestea, Universitatea Ecologică devine o ușă larg deschisă spre Occident. Rezultatele de până acum sunt elocvente: peste 15.000 de licențiați, deveniți specialiști în diverse domenii. Este un bilanț al succeselor, dar și al speranțelor de noi înfăptuiri. Așadar, tinerii care doresc să urmeze cursurile uneia dintre specializările din forma educațională a Universității Ecologice se vor pregăti pentru viitor, sub îndrumarea unor cadre didactice de prestigiu, la nivel european și mondial, gata de a face față noilor și imenselor sfidări ale prezentului. Din această perspectivă, după aderarea României la Uniunea Europeană, acti-vitatea Universității Ecologice din București a fost adaptată noilor cerințe privind calitatea învățământului superior de tip european, conform exigențelor Cartei de la Bologna”, a declarat președintele Universității Ecologice, profesor universitar doctor Mircea Duțu.