Cursul BNR a coborât doar cu 0,2 bani

0
178


Moneda națională a pierdut avansul câștigat la începutul ședinței, după anunțul privind creșterea PIB cu 0,3% în trimestrul al doilea, astfel că BNR a anunțat un curs de referință de 4,2327 lei/euro, cu 0,2 bani sub nivelul din sesiunea precedentă. Banca centrală a publicat joi o referință în scădere, de 4,2347 lei/euro, după două zile consecutive de depreciere a monedei naționale.
Leul s-a apreciat ușor și în raport cu dolarul, rata de referință avansând cu 0,67 bani, la 3,2953 lei/dolar, de la paritatea de joi, de 3,3020 lei/dolar.
Primele cotații afișate de bănci s-au situat la 4,2270 – 4,2300 lei/euro, sub nivelul de la închiderea de joi, când schimburile se operau la 4,2330 – 4,2355 lei/euro. Leul s-a apreciat, pentru scurt timp, după datele privind creșterea PIB cu 0,3% în trimestrul al doilea, iar cotațiile au coborât la 4,2260 lei/euro, pentru ca ulterior să se întoarcă spre 4,23 lei/euro. Până la jumătatea ședinței cotațiile au urcat treptat, iar în jurul orei 13:00 schimburile se realizau la 4,2330 – 4,2350 lei/euro.
Produsul Intern Brut în serie ajustată a crescut cu 0,3% în trimestrul II comparativ cu primul trimestru, dar rămâne pe scădere semnificativă comparativ cu perioada similară din 2009, astfel că economia s-a contractat în primele șase luni cu 1,5%, potrivit datelor semnal publicate de INS.
Datele sunt în linie cu estimările experților FMI. Åžeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by declara recent că deși economia va înregistra o ușoară creștrere în al doilea trimestru, economia va reveni pe scădere în următoarele două trimestre, astfel că va închide anul cu o contracție de 1,9%.
Potrivit dealerilor, valutele din regiune au pierdut și ele câștigurile din debut, și afișau oscilații reduse la jumătatea ședinței locale. Aprecierile din prima parte a ședinței au fost susținute de anunțul Germaniei, care a anunțat că economia țării a crescut cu 2,2% în trimestrul al doilea, cu mult peste media estimărilor analiștilor, de 1,3%. „A dispărut euforia din piață, iar odată cu întărirea dolarului în fața euro au început și monedele din regiune să se deprecieze în raport cu moneda unică”, a declarat un dealer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here