Deputatul Victor Surdu, președintele Departamentului de agricultură și dezvoltare rurală PSD, a declarat, ieri, la Forumul PSD privind politica agricolă comună și starea agriculturii României, că agricultorii autohtoni nu trebuie sub nicio formă să își vândă grâul acum, ci să mai aștepte două-trei săptămâni, pentru că prețul pe piața externă va continua să crească.
Surdu susține că, potrivit semnalelor de pe piața externă, prețul grâului este în creștere și în perioada următoare, după ce în ultima săptămână a cunoscut o creștere spectaculoasă, iar dacă până luni dimineața, cumpărătorii de grâu ofereau 0,51 lei/kg, la numai o zi ofereau și 0,6 lei/kg și chiar peste.
„În urmă cu aproape o lună, i-am sfătuit pe producătorii agricoli să nu vândă grâul sub nicio formă. Revin azi și spun același lucru, în baza datelor confirmate de piață. E bine ca nici acum să nu vândă grâul, ci să mai stea încă două-trei săptămâni de zile. Avem semnale de pe piața internațională că prețul grâului va fi în creștere având în vedere producția de pe piața externă. Costurile pe care le au agricultorii cu păstrarea grâului în silozuri sunt mult mai mici decât câștigurile pe care le vor avea ulterior în urma creșterii prețului. Până luni dimineața, cumpărătorii de grâu ofereau 0,51 lei/kg, iar la numai o zi ofe-reau și 0,6 lei/kg și chiar peste”, a declarat Victor Surdu.
Åi președintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la Craiova, că prețul grâului pe piața externă a crescut, inclusiv la bursa cerealelor de la Chicago unde prețul a ajuns la nivel record. „Încă o dată se arată că imensul potențial agricol al României este nedezvoltat și este neutilizat și cred că va trebui să regândim complet modul în care facem agricultură și în care putem fructifica aceste șanse. Veștile cu privire la prețurile produselor agricole sunt volatile: ai un an în care faci producție multă și prețul este prea mic și acolo statul ar trebui să intervină pentru a face un preț minim, pentru a putea să preîntâmpine o poziție de monopol și dominație pe piața internă din partea marilor producători și, de asemenea, marea noastră problemă: lipsa de capa-citate la export. Avem o țară cu potențial agricol imens și importăm 80 la sută din mâncare și produsele agroalimentare”, a spus Geoană.