Ediția: Vineri 17 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Vineri 17 ianuarie 2025 Nr. 6795

Ţânţarii, „transportori“ de meningită


Vrâncenii care s-ar putea speria de meningita transmisă de țânțari, nu trebuie să își facă probleme. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, anul acesta în România, nu s-a înregistrat niciun caz de meningită de tip West Nile. Alarmarea vine după ce astfel de cazuri au fost sesizate în țări apropiate României. Medicii vrânceni afirmă că, în țara noastră, astfel de cazuri sunt destul de rare. „Å¢ânțarii pot transporta diferite boli precum encefalita sau meningita cu lichid clar, dar în ultimii ani în România au fost doar câteva astfel de cazuri”, susține Georgeta Åžerban, medic primar boli infecțioase. Anul trecut, la nivel național, s-au înregistrat doar două cazuri de îmbolnăvire, confirmate printr-un sistem lansat după epidemia din anul 1996.
Excluzând bolile infecțioase, există o serie de alergii care apar imediat în cazul înțepăturilor. Aceste tipuri de reacții sunt adesea reprezentate de înroșiri locale, urmate de o umflătură care poate persista până la 24 de ore. Pentru a evita infectarea, zona înțepată nu trebuie scărpinată și de ajutor pot fi spirtul sau soluțiile cu oțet. În cazuri mai grave de alergii, se poate recurge la medicație. Antihistaminicele sunt destul de utile în acest caz.
Specialiștii în sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă populației să evite expunerea la tânțari. Acest lucru poate fi realizat prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi sau prin aplicarea de substanțe repelente. De dorit este și îndepărtarea țânțarilor din jurul locuințelor și împiedicarea pătrunderii în locuințe a acestora, utilizând plase la ferestre sau substanțe chimice. Indiferent de soluția aleasă, este bine să ne ferim de înțepăturile țânțarilor, pentru a nu ne confrunta cu tot felul de neplăceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?