Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat ieri cu unanimitate de voturi, forma proiectului legii ANI care va intra în dezbaterea plenului, în sesiunea extraordinară din 16 august, în actul normativ fiind reintroduse prevederile respinse anterior de către Senat. Președintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PDL Daniel Buda, a declarat după ședință că, practic, textul rezultat reprezintă vechea formă a Legii ANI, care a fost trimisă de la Cameră la Senat. „S-a revenit la vechea formă a legii, care a fost trimisă de la Cameră la Senat. S-au reintrodus comisile de anchetă de pe lângă Curțile de Apel, s-a prevăzut un singur formular al declarației de avere, care, în forma în care va fi afișat pe site – cu datele de identificare blurate – va respecta decziia Curții”, a spus Buda.
Potrivit președintelui Comisiei juridice, formularul declarației de avere va conține date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va apărea fiind adresa imobilelor. „Vor apărea contractele derulate cu statul de către demnitari, în declarațiile de interese. Am introdus și cardurile de credit, pentru că s-a apreciat că ar intra în sfera împrumuturilor bancare. S-a lărgit, de asemenea, și sfera persoanelor obligate să depună declarații de avere la membrii CES și liderii confederațiilor sindicale”, a mai spus Buda.
El a arătat că deputații din Comisia juridică au înlăturat din cuprinsul legii toate aspectele despre care au apreciat că ar încălca normele de tehnică legislativă, încercând să dea acestui proiect de lege fluență legislativă și coerență în ceea ce privește sistematizarea. „Vreau să cred că acest proiect satisface deciziile Curții și așteptările Comisiei Europene, astfel încât să nu mai planeze asupra României pericolul blocării fondurilor europene”, a spus Buda.